Kako znati kada je grožđe za berbu?

grožđe kvalitet

Kada je grožđe za berbu. Jedna od najvažnijih odluka za vinara je vrijeme berbe. Grožđe treba brati u svojoj punoj zrelosti; bolje grožđe bolje vino. Pogledajte video u nastavku.

Kada je grožđe za berbu

Kada je grožđe za berbu? Smatramo da će biti od koristi da vinogradare na vrijeme podsjetimo na to da je potrebno obaviti pripreme za svaku berbu grožđa. Svakom vinogradaru stalo je da proizvede što kvalitetnije i zdravo vino. Da bi postigao i osigurao plasman vina na tržištu, uz zadovoljavajuću cijenu, nije dovoljno samo u vinogradu uzgajati kvalitetne sorte, potrebno je voditi brigu i o zdravstvenom stanju posuda, stanju podrumskih prostorija, a to su samo neki od uslova za kvalitetnu preradu grožđa i njegu vina.

Ali kako znati tačno vrijeme? Pa možete početi koristeći svoja čula – vidjeti, dodirnuti, mirisati i okusiti grožđe. Nakon toga uzmite reprezentativni uzorak iz vinograda i izvršite mjerenja sadržaja šećera, pH i nivoa kiselosti. 

  • 1.Refraktometar 0-32 Brix (šećer) 0-140 Öchsle
  • 2.Prenosni pH metar za analizu vina – HI99111
  • 3. Vrlo jednostavan i brzi komplet za određivanje ukupnih kiselina i slobodnog SO2 u širi i vinu

Vjerovatno ćete morati ponoviti mjerenja nekoliko puta prije nego što većina grožđa bude spremna za berbu. Pogledajte detaljno objašnjenje o berbi grožđa.  Knowing When to Harvest Your Grapes. https://www.youtube.com/watch?v=zJr_KBoYxNU

Sretna berba ????

Pogledati i: https://ovinu.info/berba-grozda/

Naslov Orginala: How to know when the grapes are ready to harvest? Izvor: https://www.evineyardapp.com/. Objavljeno: 24.08.2016. by Urska. Prevod: Dragutin Mijatović