Vinogradi Švedske

klima region vino vinograd vinogradarstvo vinova loza

Vinogradi Švedske. Ko je mogao prije 20 godina računati da će Švedska postati vinska zemlja na sjeveru Evrope?  Sada je to stvarnost i mnogo više nego to. Mikael Mölstad za časopis Allt om Vin predlaže semestar vodič kroz najbolje komercijalne vinograde.

Vinogradi Švedske

Ästad Vingård, vinograd u srezu Halland. Foto: PRESS

Loza raste u švedskim vinogradima. Površine još nisu velike – ali ukupno preko stotinu hektara. Najveći, Arilds Vingård, će u nekoliko narednih godina imati dvadeset vlastitih hektara. Od skromnog uzgoja u dvorištima, loza se sve više uzgaja i pojavljuju se profesionalni vinari. Vinogradi Švedske. Švedsko udruženje vinogradara sada broji ukupno 35 profesionalnih uzgajivača, dok je još oko 150 uvijek na nivou hobija.

Vinogradi Švedske

Većina vinara nalazi se iz klimatskih razloga u regionu Skåne (jug Švedske)- uglavnom duž obala more. Ali, sve više i više se investira i sjevernije duž obale Hallanda, prema Bohuslänu. Lokaliteti Blekinge, Öland i Gotland takođe privlače ljubitelje vinogradarstva. Jedno od velikih imanja je Kullabergs Vingård u području Nyhamnsläge, na Kullahalvön. Izvršni direktor Victor Dahl vjeruje da vinogradi u sjevernim dijelovima Evrope, kao i u regionu Skåne, imaju sjajnu budućnost.

– Mlada smo vinska zemlja entuzijasta koja će moći proizvesti svježa vina, sa dobrom kiselošću, i dalje mirna vina i ništa manje nego i pjenušava, kaže Victor Dahl. Prema riječima švedskog vinara Murre Sofrakis iz Vingården u Klagshamn, prvi val vinarija sada je izbio. Na prodaju su stariji vinogradi – sada dolazi nova generacija.

– Dosta će se toga dogoditi u budućnosti kada profesionalniji proizvođači vina sa više novca počnu ulagati u švedsku vinsku industriju, objašnjava Murre Sofrakis. Sve ove nove snage i znanja imat će pravi uticaj na vino u Švedskoj. Murre Sofrakis, kao i mnogi drugi u industriji, švedsko vinogradarstvo vidi kao buduću industriju. Ne uvijek zato što se obogaćujete prodajom vina, nego zato što to privlači toliko mnogo turističkih posjeta.

Izvor: https://www.expressen.se/allt-om-vin/; Naslov orginala: Vin från Sverige – här är de bästa vingårdarna. Objavljeno: 11.07.2019. by Mikael Mölstad. Prevod: Dragutin Mijatović