Sulfiti u vinu

Sulfiti u vinu

glavobolja nauka sumpor vinarstvo vino

Sulfiti u vinu. Uživate u čaši crvenog vina? Zapamtite, sulfiti prisutni u vašem vinu nisu slučajno – oni su ključni igrači u očuvanju okusa vina, sprečavanju oksidacije i zaštiti kako bi vino duže i dobro odležavalo. Živjeli za razumijevanje nauke koja stoji iza dobrog gutljaja!

Sulfiti u vinu

Sadržaj

  • 1• Šta su sulfiti u vinu?
  • 2• Zašto se sulfiti koriste u vinu
  • 3• Koliko sumpor dioksida ide u vino?
  • 4• Alergije na sumpor dioksid
  • 5• Trebaju li me brinuti sulfiti u vinu?

1.Šta su sulfiti u vinu?

Sulfiti u vinu. Termin sulfiti se koristi za opisivanje hemijskog jedinjenja zvanog sumpor dioksid (SO2). Ovo jedinjenje je uobičajeno i prirodno se nalazi ne samo u grožđu, već i u hrani poput kokosa i svinjetine.

Danas se dodatne količine sumpor dioksida (mjerene u dijelovima na milion ili ppm) obično dodaju popularnim prehrambenim proizvodima kao konzervans i antimikrobni agens (1) Hrana koja može sadržavati dodane sulfite se kreće od vašeg omiljenog vina do javorovog sirupa na vafli kolačima.

Dokazi o upotrebi sulfita u ranom spravljenju vina pronađeni su tokom iskopavanja oko starog Rima. To ukazuje da su Rimljani otkrili njegova fumigirajuća i antioksidativna svojstva paljenjem svijeća oko svojih vinskih bačvi.

2.Zašto se sulfiti koriste u vinu

Proizvođači vina obično dodaju ekstra sumpor dioksid nekim vinima na početku fermentacije kako bi produžili vijek trajanja soka. Ukratko, sulfiti se koriste kao konzervans i imaju antioksidativna, anti-smeđa i antimikrobna svojstva. Sve ovo pomaže da se vino ne pretvori u sirće.

3.Koliko sumpor-dioksida ide u vino?

Količina SO2 prisutna u vinu može uveliko varirati. Često zavisi o sorti grožđa koja se koristi i koji kvalitet vinar želi postići svojim proizvodom. Na primjer, neka vina sa visokom kiselinom mogu zahtijevati manje sumpor dioksida, jer kiselina već pomaže u očuvanju vina.

  • Organska ili “Vina bez sulfita” imaće nivoe sulfita ispod 100 ppm. Tako je, nijedno vino nije potpuno bez sulfita.
  • U Sjedinjenim Državama, nivoi sulfita u vinu bi se trebali održavati na 350 ppm ili manje.

Sulfiti i Glavobolje? Sulfiti su općenito dobili loš glas u posljednjih nekoliko decenija. U stvarnosti, oni nisu uzrok glavobolje kao što se priča da je od pijenja crvenog vina. Nije bilo uvjerljivih dokaza koji povezuju glavobolju sa pijenjem vina koje sadrži sulfite. Zapravo, proizvođači vina svojim bijelim vinima često dodaju više sulfita, jer većina bijelih vina ne stari tako dobro kao crvena prirodno.


4.Alergije na sumpor dioksid

Neki pojedinci mogu biti alergični na sulfite. Ove potencijalne alergijske reakcije mogu se manifestovati u obliku šištanja (teško disanje), polenove groznice ili koprivnjače. Iako su ove reakcije relativno rijetke, osobe sa osnovnim simptomima astme trebale bi biti oprezne pri unosu hrane koja sadrži sumpor dioksid.

FDA (Food and Drug Administration-Agencija za hranu i lijekove) zahtijeva da hrana koja sadrži nivo sulfita od 10 ppm ili više da to navede na etiketi (2). Ako ih ima, malo značajnih alergijskih reakcija je uočeno kod pojedinaca nakon uzimanja ove količine. Oni koji su alergični na sumpor trebaju izbjegavati hranu koja sadrži visoke nivoe sumpor dioksida (100 ppm+).

Sulfiti u vinu

5.Trebam li biti zabrinut zbog sulfita u vinu?

Ako imate poznate alergije na hranu ili ste previše osjetljivi na određenu hranu koja sadrži konzervanse (poput mnogih prerađenih namirnica ili pakovanog mesa), mogli biste sebi učiniti uslugu da ograničite svoj unos. Isto važi i za one koji su astmatičari.

Na kraju dana, samo slušajte šta vam tijelo govori. Nemojte koristiti glavobolju kao pokazatelj da ste preosjetljivi na sumpor. Realnost je da ste vjerovatno samo popili previše vina, previše sira i niste pili dovoljno vode. Količina sulfita u većini vina je relativno mala i obično neće uticati na većinu onih koji vino piju.

Više o sulfitima:

  • 1.“Sulfites in Foods: Uses, Analytical Methods, Residues, Fate, Exposure Assessment, Metabolism, Toxicity, and Hypersensitivity.” ScienceDirect, Academic Press, 12 May 2008. Link
  • 2.“CFR – Code of Federal Regulations Title 21.” Accessdata.fda.gov, www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=130.9.Link

Naslov orginala: Sulfites in Wine: Key Things to Know & Common Misconceptions (Sulfiti u vinu: ključne stvari koje treba znati i uobičajene zablude). Izvor: https://www.winetraveler.com/. Tekst: Greig Santos-Buch. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Život: “Nihil illigitamus carborundum.” Ne dopusti da te poraze loši.