Vinova loza

čokot vinova loza

Vinova loza. Ako ste ikada posjetili vinograd ili vidjeli njegovu sliku, mogli biste zamisliti da vinova loza prirodno raste u urednim samostalnim redovima. Zapravo, divlja vinova loza prilično je neposlušna. Čokoti prepušteni sami sebi, izvrtali bi se i okretali prema najbližem stablu, koristeći vitice da se uhvate za sve što mogu dok se konačno ne probiju do svjetlosti.

Vinova loza

Međutim, malo je vjerovatno da će ova duga, zamršena loza dati posebno ukusan rod grožđa. Većina njene energije ide u rast i penjanje. Uzgajivač grožđa mora kontrolisati vinovu lozu kako bi više energije usmjerio na sazrijevanje grožđa.

Špalir

U teoriji, svako može otići kupiti nekoliko čokota i početi uzgoj loze u minijaturnom vinogradu. Treba samo odabrati sortu koju želite. Ali ne možete jednostavno posaditi sjeme odabrane sorte – recimo Chardonnay. Morate kupiti kalem ili ožiliti reznicu od postojeće sorte recimo Chardonnay.

Ako kupite kalem, primijetit ćete spojno mjesto na kalemu. Ovo je mjesto, gdje je evropska sorta spojena sa američkom podlogom. Kalemljenje prvobitno je uvedeno za borbu protiv gadnog malog štetnika po imenu Phylloxera. Ovaj štetnik je uništio mnoge evropske vinograde u kasnim 1800 -im, i još uvijek živi u tlu širom svijeta. Američke vrste vinove loze otporne su na štetnika zvanog Phylloxera. Ali su plodovi evropske loze kvalitetniji za proizvodnju vina. Iz tog razloga, u većini svjetskih vinograda, američka loza daje korijenov sistem, dok evropska loza daje kvalitetno grožđe.

Nakon što je vinova loza posađena, potrebno je nekoliko godina prije nego što će uzgajivaču dati dobar rod. Kako je vinova loza prirodni penjač, potrebna joj je podrška da raste uspravno. U vinogradu se ovaj sistem podrške najčešće rješava naslonom zvanim špalir. Uzgajivači grožđa pažljivo će orezati vinovu lozu u oblik koji mu omogućava lak pristup plodu, maksimizira sazrijevanje grožđa i pruži lozi prave uslove za porast.

Vinova loza
Špalir u vinogradu, region Chianti

Istinsko preživljavanje

Loza zapravo nije najzahtjevnija biljka. Može podnijeti prilično ekstremne uslove koje druge biljke ne mogu. Poznato je da daju fantastično grožđe kada imaju vrlo mali pristup vodi ili hranjivim mataerijama.

Na primjer, krševiti, planinski region Douro Valley u Portugalu mukotrpno je uređen kako bi se omogućio uzgoj grožđa na nevjerojatno kamenitim, suvim tlima i na izuzetno strmim padinama. Iako vinogradaru može biti teško tamo raditi, čini se da lozi to ne smeta.

Vinova loza
Terasiranje terena u dolini Douro, Portugal

U vinogradima Chateauneuf du Pape (Francuska) uzgajaju divno grožđe u vinogradima prekrivenim velikim kamenjem poznatim kao “galets” gdje će rasti vrlo malo drugih biljaka. Loza je jedan od istinski preživjelih u prirodi! Uz malu pomoć nas ljudi, sve što joj je potrebno za uspjeh je sunce, toplota, malo vode i hranjivih materija u tlu. Lako je shvatiti zašto je ova čudesna biljka hiljadama godina bila tako popularna kultura.

Izvor: https://www.wsetglobal.com/. Nalos orginala: How do vines grow? Objavljeno: 21.05.2021. by WSET Global. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vinova-loza-vinar-i-vino/