Vinske noge – šta zaista znače?

alkohol degustacija okus vina vino vinska kultura

Vinske noge. Jesu li vinske ”noge” pokazatelj višeg kvaliteta vina? Saznajte nešto više o vinskim nogama koje će vam reći o vinu i kako možete ”napraviti” vinske noge u čaši za vino sledeći put kada budete pili.

Vinske noge
Vinske noge na čaši od 20% ABV Ruby Port sa oko 90 g/l zaostalog šećera.

Našta ukazuju vinske noge? Uprkos onome što ste možda čuli, noge ili ”suze” nisu pokazatelj kvaliteta vina. To je zapravo naučni fenomen koji vam može reći ključne informacije o nivou alkohola u vinu.

  • Vina sa visokim sadržajem alkohola sakupljaju veću gustinu kapljica na bočnim stranama čaše od vina sa niskim sadržajem alkohola
  • Slađa vina su viskoznija, suze će sporije teći niz stranu čaše

Više „nogu“ ili kapljica može ukazivati na visok sadržaj alkohola i/ili visok sadržaj šećera u vinu. “Noge” nastaju usled isparavanja alkohola sa bočnih strana čaše.

Šta su vinske noge? To su kapljice vina koje nastaju na unutrašnjosti vinske čaše. Vinske noge su primjer Gibbs-Marangoni-jevog efekta, fenomena koji je rezultat površinskog napona tečnosti izazvane isparavanjem alkohola. Temperatura i vlažnost prostorije uveliko utiču na brzinu stvaranja vinskih nogu. Ostala imena za vinske noge:

  • Suze vina (vinske suze)
  • Prozori crkve (crkveni prozori)
  • Gibbs-Marangoni-jev efekt

Kako procijeniti vinske noge

Prije nego što zavrtite čašu, držite vino pod uglom kako bi teklo uz jednu stranu čaše. Zatim poravnajte čašu i pogledajte kako vino teče (viskozitet) i posmatrajte gustinu nogu koje nastaju. Ako vidite puno nogu, možete pretpostaviti da je vino jače na alkoholu, što možete osjetiti u ustima kao osjećaj zagrijavanja/pečenja u stražnjem dijelu grla.

Savjet za slijepo probanje: Izgradite svoje pametno vino uvijek testirajući i upoređujući reference sa vinskom etiketom. Sa iskustvom i vremenom ćete primijetiti da neke etikete vina pokazuju za gotovo 1,5% manje ABV! Što se zapravo događa sa vinskim nogama? Kad zakovitlate vino, na površini čaše stvarate tanak film vina. Kako alkohol u ovoj smjesi isparava (stvarajući arome vina), ostaci vode i vina se skupljaju na bočnim stranama čaše stvarajući kapljice koje ponovo padaju u čašu.

Usput, ako imate zatvorenu bocu vina i promućkate, primijetit ćete da se taj fenomen ne događa! To je zato što se ne događa isparavanje. Isparavanje je ključ zašto se pojavljuju vinske suze. Kovitlanje uzrokuje isparavanje alkohola (zvuči loše, ali zapravo je dobro!), Tako smo u stanju osjetiti sve nijanse arome u vinu. Pogledajte video kako zavrtjeti vino u čaši? https://www.youtube.com/watch?v=emdGKyoI80c

Pogledati i: https://ovinu.info/vinske-suze/

Izvor: https://winefolly.com/. Naslov orginala: What Do Wine Legs Really Mean? Objavljeno: 18.05.2018. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović