Vinske zapovesti

vino vinska kultura
Vinske zapovest

Vinske zapovesti. Ako bi postojalo 10 vinskih zapovesti, koje bi one bile? Saznajte da li se pridržavate najvažnijih principa koji će vam omogućiti da sagledate svu raskošnu lepotu vina.

  1. Poštuj vino. Naučite da cenite odakle dolazi vaše vino. Na taj način naučićete da poštujete i druge ljubitelje vina. I tako do 10 – vinske zapovesti.
  2. Proširite vidike. Probajte svake druge nedelje po jednu novu sortu, stil, region ili državu odakle dolazi vino. To će vaš život učiniti bogatijim i proširiće vidike. Na svetu postoji toliko različitih vrsta vina, da je prava šteta stati na pola puta! 3. Znaj svoje granice. Ako to ne činite – zažalićete! 4. Nisu sva vina stvorena ista. Veliko vino ne mora da bude skupo, ali nije ni jeftino! 5. Podeli svoje vino. Vino uvek ima bolji ukus kada se pije u dobrom društvu. 6. Poštuj ukus drugih. Ukusi su različiti, a njih formiraju nasleđe, tradicija, lični afiniteti i iskustvo. Takođe, čulo ukusa se vremenom menja, pa u svemu postoji i generacijski faktor. 8. Svaki gutljaj vina ima svoju priču. Vino se pije polako, bez žurbe. Na kraju krajeva, svaki gutljaj sadrži zrno grožđa kom je trebalo godinu dana da sazri.

Preuzeto sa: http://www.vino.rs/,  Objavljeno: 10.04.2015.