Vodič za pet najpopularnijih sorti grožđa

sorta

Pet najpopularnijih sorti. Vina ovih sorti možete piti cijelo vrijeme, ali šta zapravo znate o sortama Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir? Vrijeme je da saznate više. Upoznajte pet najpopularnijih vinskih sorti grožđa na svijetu. Budući da su boce svake sorte široko dostupne i lako ih je pronaći, možete započeti istraživanje zemalja, regija i stilova kako biste otkrili svoje sklonosti.

Chardonnay

Sorta Chardonnay je popularna širom svijeta, dijelom i zato što može sazrijeti gotovo bilo gdje. Poprilično je učtiva, sama po sebi, dobro se fermentiše i / ili stari u novim hrastovim buradima. Za veliki dio vina Chardonnay opšte privlačnosti, posebno u jeftinijim verzijama, može se pripisati korištenje hrastovih aroma i malo preostalog šećera koji je preostao u gotovom vinu. Neka od najvećih vina sorte Chardonny proizvedena su u regiji Burgundy Côte de Beaune, kao i u region Champagne, gde je to jedino grožđe za proizvodnju šampanjca Blanc de Blancs i sastojak u većini vintage flaširanih vina.

Vrhunski, zreli, tropski voćni Chardonnay proizvodi se u najtoplijim regijama California i Australia. Pronaći ćete verzije smionog vina Chardonny koji malo ili nimalo vremena ne provodi u novom hrastovom buretu u regionima obalna California, Oregon, Margaret River (Australia) i primorskog regiona u državi Chile. Chardonnay u tankovima od nerđajućeg čelika ima svježi zeleni miris i okus jabuke.

Još jedna uobičajena tehnika je da chardonnay prođe maloloktičku fermentaciju koja omekšava kiseline i dodaje maslačnu notu. Starenje u buretu može donijeti okuse maslačka, karamele, dima i tosta. Takođe je prilagodljiv sa velikim brojem namirnica, od mekih bijelih sireva do peradi, školjki, tjestenine i salata. Čak i svinjetina i riba poput sabljarke i iverak dobro idu sa vinom Chardonnay.

Naslov orginala: Your Guide to Five of the World's Most Popular Grapes. Izvor: https://www.winemag.com/; Objavljeno: 28.03.2017. by Paul Gregutt. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: sorta, region, vino