Zanimljivosti o grožđu i vinu

Zanimljivosti o grožđu i vinu

sorta vinarstvo vino vinogradarstvo vinova loza

Zanimljivosti o grožđu i vinu. Istraživačkim projektom o ispitivanju starih čokota vinove loze u južnom Čileu pronađeno je 26 novih sorti. Sorte koje su prethodno bile nepoznate u svijetu, a više od 60 “neobičnih” sorti koje se uzgajaju u području Bío Bío. Projekt je vodila firma Viñas Inéditas-Terroir Sonoro na čelu sa vinogradarom Juan José Ledesma. On je od 2011. godine istražio na stotine neidentifikovanih čokota loze u regionu Bío Bío.

Zanimljivosti o grožđu i vinu

Tokom protekle godine, u saradnji sa FIA-om i DNA-analizom INEA-e, identifikovano je preko 120 sorti u regionu Bío Bío. Sorti od kojih 26 nije zabilježeno nigdje drugdje u svijetu. “Većina sorti zasađena je u najmanje tri različita vinograda. To znači da su namjerno odabrane kao sorte vinove loze, a ne samo da su lokalna mutacija”, objašnjava Ledesma. Planiraju se proizvesti vina od gržđa iz tih malih vinograda nepoznatih sorti slijedeće godine.


Godine 2018 Viñas Ineditas je proizvela nekoliko vina od tih “neuobičajenih” sorti, uključujući Moscatel Negra, Isabella i San Francisco koja će biti za piće sljedeće godine. Ostale sorte grožđa su: Palomino Fino, Hondarrabi Beltza, Mollar i Iona, itd. Proizvodnja vina od ovih egzotičnih sorti dio je trenutne faze istraživanja, ali se Ledesma nada da će otkriće imati puno veći uticaj na industriju vina. “Pronašli smo sorte koje su, naravno, dobro prilagođene klimatskim promjenama i tlima različite zaslanjenosti i vjerojatno su preživjele više od 300 godina na suvom području Bío Bío”, rekao je Ledesma.

Preuzmite PDF ovdje

Izvor: https://www.decanter.com/. Objavljeno: 25.10.2018 by Amanda Barnes. Prevod: Dragutin Mijatović