Praktično vinogradarstvo

sorta vinogradarstvo vinova loza

Praktično vinogradarstvo. Vinogradarstvo i vinarstvo su u mnogim dijelovima svijeta važne poljoprivredne djelatnosti. Djelatnosti koje su isprepletene sa kulturom i tradicijom, pri čemu su jedna na druge snažno uticale. Vinogradarstvo, a posebno vinarstvo su u takvim područjima obilježje načina života, kulture i tradicije. Ove proizvodnje odvijaju pod snažnim uticajima ljudi i područja. Kao i druge ljudske djelatnosti, vinogradarstvo i vinarstvo su, istina sporije od drugih poljoprivrednih proizvodnji, pratili razvoj nauke i tehnologije.

Praktično vinogradarstvo
Mišinci (Derventa)

Danas su u mnogim krajevima i ove proizvodnje na granici ili iza granice industrijalizacije. Čak i kao takve obilježene su patinom romantike i posebnosti. Za vinarstvo (a uz njega se uvijek veže vinogradarstvo) se zna reći da je posljednja poljoprivredna proizvodnja obilježena neizvjesnošću iz godine u godinu. Nigdje se kao u vinarstvu uslovi podneblja, zemljišta i vremenske prilike u godini proizvodnje grožđa u tolikoj mjeri ne odražavaju na kvalitet proizvoda – vina. Jedne godine vino može biti izvrsno i nezaboravno, a već naredne od grožđa iz istog vinograda se mogu dobiti vina tek prosječnog kvaliteta. Oni koji se nisu spremni suočiti sa ovom neizvjesnošću u vinogradarstvu i vinarstvu mogu naići i na razočarenja. Najbolje vinogradare i vinare prate, međutim, dvije važne osobine – strpljenje i spremnost da se uvijek uči.

Na narednim stranicama je pokušaj autora da na ograničenom prostoru vinogradarima ipraktičarima pruže neke informacije. Sugestije koje će biti od pomoći i onima koji se ovim poslovima i zadovoljstvima tek počinju baviti, ali i onima koji su u njih već ušli. Svaka sugestija, kritika i prijedlog za eventualna poboljšanja budućih pisanih materijala ove vrste će sa zahvalnošću biti prihvaćena kao znak pažnje i zainteresovanosti čitaoca.

Pogledati i: https://ovinu.info/prakticno-vinogradarstvo-vinarstvo/

Preuzmite PDF ovdje