Zašto nas vino pokreće

vino vinska kultura

Zašto nas vino pokreće. Oduvijek sam bila vrlo svjestna broja promjenljivih vezanih za bilo koje vino do trenutka kada dođe do boce. Sunčevi sati, aspekt, intervencija u vinogradarstvu, vodosnabdijevanje, prirodna varijacija vezana za pojedinačne fleke zemlje, izbor kvasca, sastav atmosfere podruma, skladišta, vinograda, itd.

Zašto nas vino pokreće

Kako počinjem da pravim svoju listu varijabli, još stotine padne na pamet. Kvasac, temperatura fermentora, oblik fermentora, uloga koju majka priroda igra u začinjanju duge za burad, čepa i dobro… možda se raspoloženje vinara nekako čak i odražava u zadatku koji se obavlja svakog dana.

Vino je kao…

Za svu intervenciju koja je moguća, ponekad je ključna magija nasumice i nepredvidivosti majke prirode. S obzirom na sve ovo, ponekad se pitam kako se 100 bodova uopće može iskoristiti za mjerenje onoga što se nalazi u boci. Nikada ne gledam u sliku i izjavljujem da je to “solidnih 91 od 100”. Nikada ne slušam komad vintage muzike i pripisujem numeričku mjeru refrenu. Vino je, kao i likovna umjetnost, muzika i mnoge druge kreativne industrije, stalno promjenjivo, klizavo, dinamično i puno čuda i idiosinkrazija (način ponašanja ili način razmišljanja svojstven pojedincu).

Još jedna posljednja misao s kojom ću te ostaviti. Kako su godine odmicale, shvatila sam da sam u mogućnosti da cijenim dolar potrošen na odmor i putovanja kao nešto što nudi povrat i nakon što odmor završi. Uspomene gotovo služe kao honorari koji se i dalje nude kako godine i decenije prolaze. Porodični praznici od prošlih godina koji oblikuju porodične razgovore 20 godina kasnije, i međunarodna putovanja kao 20-godišnjakinje sa devojkama koje i danas spominjemo u grupnim tekstovima. Praznik je možda koštao 5.000 dolara, ali je vratio dividende daleko više od toga kako su godine prolazile. Potrošnja nije bila samo na vrijeme provedeno u odsustvu.

Vino radi isto. Potrošnja se ne iscrpljuje u trenutku potrošnje. Umjesto toga, povrati nastavljaju teći u zavisnosti od kompanije, prilike, uspomena i učenja koje nudi. Nikada više ne gledajte izolovano cijenu boce. Igrajte dugoročnu igru.

Izvor: https://winespeed.com/ . Naslov orginala: Why Wine Moves Us. Objavljeno: 24.09.2021. by Steph Dutton. Slika: D.Mijatović. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/ko-pije-vise-vina/https://ovinu.info/vino-i-vase-zdravlje/