Da li vino snižava loš holesterol?

grožđe vino zdravlje

Da li vino snižava loš holesterol? Prije svega, šta je “loš” holesterol? Termin se odnosi na lipide niske gustine (LDL) koji se nalaze u krvotoku. Visoki nivoi LDL-a mogu doprinijeti aterosklerozi – stvrdnjavanju i sužavanju arterija zbog naslaga plaka – što može dovesti do srčanih bolesti.

Da li vino snižava loš holesterol?
Slika: D. Mijatović

Plak je mala, izrazita, tipično podignuta mrlja ili regija koja je rezultat lokalnog oštećenja ili taloženja materijala, kao što je masna naslaga na zidu arterije kod ateroskleroze ili mjesto lokaliziranog oštećenja moždanog tkiva kod Alchajmerove bolesti. U kliničkim studijama, pokazalo se da neka hrana i pića, posebno vino, snižavaju LDL. Ali prema Miriam Pappo, dijetetičarki i direktorici kliničke prehrane u medicinskom centru Montefiore, “Postoje oprečni dokazi o tome. Antioksidansi općenito snižavaju loš holesterol i povećavaju HDL”, takođe poznat kao “dobar” holesterol.

Ključno jedinjenje vina

“Antioksidans resveratrol, koji se nalazi u vinu, mogao bi biti ključni sastojak vina koji pomaže u sprečavanju oštećenja krvnih sudova, smanjuje loš holesterol ili LDL i povećava dobar HDL holesterol.” Mnoga istraživanja resveratrola, međutim, provedena su na životinjama i to u većim dozama nego što bi se moglo naći pri normalnoj potrošnji vina. Pappo je istakla da je nekoliko velikih studija na ovu temu dalo različite rezultate. Studija “Francuski paradoks” iz 2005. godine pokazala je da alkohol koji se nalazi u crvenom vinu povećava HDL, ali ne smanjuje LDL. Istraživači u Madridu su u međuvremenu otkrili da crveno vino može smanjiti nivo LDL-a za 9% kod zdravih ljudi i za 12% kod manje zdravih ljudi.

“Ključ je umjerenost od jednog do dva pića dnevno, najviše, zajedno sa zdravom izbalansiranom ishranom i vježbanjem”, upozorila je Pappo. “Tri ili više pića dnevno mogu dovesti do povišenih serumskih triglicerida”, odnosno masti u krvotoku.

Izvor: https://www.winespectator.com/ .Naslov orginala: Is it true that wine lowers your bad cholesterol? (Da li je istina da vino snižava vaš loš holesterol) Objavljeno: 24.04.2014. by Douglas De Jesus. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/resveratrol-supstanca-koja-se-nalazi-u-grozdu/