Zašto saditi ruže na kraju redova vinove loze?

vinograd vinova loza

Zašto saditi ruže. iDealwine je tu da objasni koje zajedničke osobine imaju vinogradi i ruže. Šta to vinogradi i ruže imaju, osim što izgledaju sjajno. Grmovi ruža mogu biti veliki prijatelj i vinogradara i vinara u proizodnji vina.

Zašto saditi ruže

Ruže i vinova loza mogu biti podložni istim bolestima kao što je pepelnica koja može imati katastrofalne posljedice na prinos grožđa. Neke sorte ruža su posebno osjetljive na pepelnicu i često su prva biljka koje se zarazi.

Zašto saditi ruže – Sistem ranog upozorenja

Grmovi ruža na kraju reda vinograda na taj način drže vinara upozorenim na infiltraciju ove strašne bolesti, Vinogradar tako poduzima potrebne radnje da sačuva rod prije nego što se bolest proširi i uništi rod.

Zašto saditi ruže

Vinograd, Sjeverovci. Foto: D. Mijatović

Pepelnica je jedna od najrazornijih bolesti za vinovu lozu i nijedan vinograd nije siguran da neće dođi do izbijanja napada bolesti. Vlaga pomaže u širenju bolesti, a jedan od znakova zaražene loze je bijela prevlaka na lišću i bobicama grožđa.

Zašto saditi ruže

Još jedan razlog za prisustvo ruža potiče iz vremena kada su se konji i volovi obično koristili za obradu vinograda. Grmovi ruža na kraju reda su pomogli životinjama da se snalaze u redovima vinove loze. Privučene jarkim bojama latica, životinje su znale da je ovo kraj reda. Trnje ruža ih je takođe sprečavalo da skrate uglove kada dođu do kraja reda i oštete vinovu lozu.

Izvor: https://www.idealwine.info/. Naslov orginala: Why plant rosebushes at the end of vine rows? Objavljeno: 31.01.2022. by IDealWine. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI ihttps://ovinu.info/bolesti-vinove-loze-plamenjaca-i-pepelnica/     

Dobro je znati-ako niste znali? Mlada crvena vina su bolja za vas od starih crvenih vina. Godinama su nam govorili da su stara vina najbolja vina. Neka vina imaju bolji okus kada su dobro odležala, ali kada su u pitanju zdravstveni aspekti vina, staro vino nije tako dobro! Mlada crvena vina sadrže veći nivo tanina od bilo koje drugog tipa vina.