Zbogom mrljama od vina

Zbogom mrljama od vina! 

vino zabava

Zbogom mrljama od vina! U ruci imate čašu crvenog vina, uživate u večeri sa prijateljima, kada odjednom… Iznenadjenje! Jedan mali lapsus i vino završi na vašoj omiljenoj bijeloj košulji. Panika! sta da radim? Ali ne brinite, nije smak svijeta. Tu smo da spasimo vašu odjeću i pomognemo vam da se riješite tih mrlja od crvenog vina. U ovom članku ćemo vam otkriti neke pouzdane trikove i dobro čuvane tajne kako biste se oprostili od tih nepredvidivih mrlja. 

4 savjeta za uklanjanje još svježih mrlja od crvenog vina

1. Bijelo vino: trenutno rješenje. Ako imate bijelo vino pri ruci, ovo će biti vaš najbolji saveznik u borbi protiv svježih mrlja od crvenog vina. Bijelo vino neutralizuje crvene pigmente i pomaže potpuno izblijeđenje mrlje zahvaljujući taninima u bijelom vinu. Čim se crveno vino prolije, nalijte bijelo vino direktno na mrlju ili uz pomoć krpe ili sunđera namočenog u bijelo vino utapkajte zamrljano mjesto. Izbjegavajte širenje mrlje. Ako mrlja i dalje postoji, ponovite prethodne korake. Zatim isperite odeću hladnom vodom i operite kao i obično. 

2. Gazirana voda ili mlijeko: efikasne alternative. Ako nemate bijelo vino, ne brinite. Gazirana voda ili mlijeko mogu djelovati kao efikasne zamjene. Da biste to učinili, mrlju od crvenog vina prelijte gaziranom vodom ili mlijekom i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim nježno istrljajte mrlju čistom krpom ili mekom četkicom za zube kako biste mrlju uklonili. Na kraju isperite odjevni predmet hladnom vodom i nastavite sa pranjem kao i obično.

3. So – moć apsorpcije. So je čest sastojak u našim domovima koji može pomoći u uklanjanju mrlja od crvenog vina. Pospite izdašnu količinu kuhinjske soli na još vlažnu mrlju, spečavajući da se proširi na tkanini. Ostavite so nekoliko minuta da upije vlagu i mrlju. Važno je da so ne ostavljate predugo, jer bi to moglo djelovati protiv vas i više pojačati mrlju od vina. 

4. Talk u prahu ili kukuruzno brašno. Talk u prahu ili kukuruzno brašno su odlični za upijanje svježih mrlja od crvenog vina. Odaberite opciju koja vam više odgovara, pospite veću količinu po tkanini/odjeći i ostavite da se osuši. Zatim nježno obrišite puder (osušeno mjesto) čistom krpom ili mekom četkom i na kraju operite odjevni predmet kao i obično.

3 trika za uklanjanje osušenih mrlja od crvenog vina

1. Limun. Limun je voće koje nudi različite prednosti kako za zdravlje tako i za uklanjanje mrlja i mirisa. Zamislite da ste večerali sa prijateljima, sati su prošli, a mrlju od crvenog vina niste uspjeli ukloniti. Kući, pospite mrlju sa malo limunovog soka i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Odjevni predmet ćete morati samo staviti u mašinu za veš i potpuno se riješiti mrlje. 

2. Bijelo sirće. Bijelo sirće takođe sadrži niz svojstava za izbjeljivanje i čišćenje. Ako pomiješate malo bijelog sirćeta i tekućeg deterdženta, možete ukloniti uglavnom crvene i ljubičaste mrlje. Nakon što otopinu ostavimo da djeluje, odjeću ćemo oprati ručno toplom vodom. 

3. Natrijum perkarbonat. Ako je mrlja potpuno suva, najbolja opcija koja se preporučuje je da se perkarbonat otopi u toploj vodi kako ne bi prouzrokovao promjenu boje na obojenim tkaninama. Ostavite smjesu da djeluje na tkanini 30 minuta. Ako nakon pranja odjevnog predmeta vidite da je još uvijek primjetna mrlja, ponovite bez problema. Ne dozvolite da vam crveno vino pokvari trenutke, slijedite ove savjete i očuvajte svoju odjeću besprijekornom. Nazdravite bez brige!

Naslov orginala: Goodbye to wine stains! Tips to leave your clothes impeccable (Zbogom mrljama od vina! Savjeti kako svoju odjeću ostaviti besprijekornom), Izvor: https://jeanleon.com/. Objavljeno: 01.12.2023. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI

Pouka iz života: Najviše, najradikalnije, najtemeljitije, možda najsurovije obesmišljava ljudski život činjenica smrti – ljudi vole da žive (Milorad Kojić)