Zimska vina koja možete zavoljeti – 3. Dio

hrana i vino jako vino vino vinska kultura

Zimska vina. 14 vina koja su savršena za praznično uživanje, bogatu kuhinju i večeri uz dobar film. Zaboravite svoje ružne džempere, digitalne zapise Yule i nisko tiražne reference Game of Thrones … dolazi zima. Evo za što smo vrući kad temperatura padne. Zimska vina – još  jedan klasik i sedam vjernih pratioca.

 7.Porto

Kažete da ne volite Porto (Port). Još kažete da ne volite Porto. Mnogo vina ćemo probati ove zime, ali ovo je ono za kojim ćemo posegnuti nakon proslava, uz kamin i u najdužim zimskim noćima. Vjerovatno ćemo započeti sa Ruby, najjeftinijim i najsvježijim stilom. Vjerovatno neće proći dugo prije nego što se dođe do skupljih, starijih Vintage i Tawny Porto, sa svim njihovim bogatim, koncentrisanim okusima. Usta nam se ovlaže samo razmišljajući o tome.

  • Klasične regije: Cima Corgo poznat je kao najklasičniji dio Douro Valley.
  • Uparivanje vina i hrane: plavi sir (stilton, roquefort, gorgonzola), krem brûle, crna šumska torta (kolač), pita od višanja, čokoladni tartufi i orasi.

Isprobajte i ova zimska vina kada budete spremni ići dalje od 7 klasika:

1. 8. Viognier. Zašto bismo preporučili klasično cvjetno bijelo vino poznato po okusima breskve, mandarine i noktiju? Krajem januara vjerovatno će vam trebati proljeće u čaši.

2. 9. Rioja Blanco. Potražite rijetko ostarjelo vino Rioja Blanco, a zatim se pripremite za dobrodošlice nota pečenih ananasa, karameliziranog meda i lješnjika.

3. 10. Valpolicella. Uparite svoje crveno meso, gljive i tamne umami okuse sa punim tijelom Superior Ripasso, jednom od boljih italijanskih vrijednosti. Ako uspijete doletjeti do vina Amarone, učinite to.

4. 11. Mourvèdre. (Poznatiji kao Monastrell) sa mirisom na divljač, neukrotiva alternativa za Cabernet Sauvignon, tražite vina iz regije Jumilla i Bandol za sjajne primjere ove neobične majke.

5. 12. Sagrantino. Uzgajan na malom obronku Montefalco u regionu Umbria, duboko neprovidni Sagrantino otprilike je jednako hrabar kao i hrabro crveno vino! Samo pripazite da imate masti i proteine dok pijete kako biste se suprotstavili tom taninu.

6. 13. Narandžasto vino. Teško je krenuti kad je hladno i mračno. Posegnite za jednim od njih kad mirisa soli nema dovoljno. (Šalite se – nikako.) Ako se volite grijati uz egzotična jela (korejska, bliskoistočna, afrička), mislite narančasto.

7. 14. Sherry. Ismijavajte vino Sherry sve što želite, ali omiljeno piće toreadora čini jednu paklenu zimsku kapicu. Isprobajte Amontillado ili Oloroso Sherry za bogatu, izražajnu alternativu viskiju.

Pogledati i: https://ovinu.info/desertno-vino-dekoder/

Naslov orginala: 14 Winter Wines You’ll Love. Izvor: https://winefolly.com/. Objavljeno: 17.05.2018. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović