Sorte grožđa: Gaminot, Beaugaray, Picarlat i Granita

sorta vinarstvo vino vinogradarstvo

Sorte grožđa. Čak se i najbolji uzgajivači grožđa suočavaju sa teškim izazovom: skepticizam prema novim sortama među mnogim vinarima i potrošačima koji dijele vjekovnu sklonost grožđu Vitis viniferia.

Nove sorte grožđa

Ali ukrštanje novih sorti nudi genetska rješenja za upravljanje štetočinama i bolestima, ekstremnim hladnoćama i klimatskim promjenama. To je potencijalno smanjenje računa za prskanje, troškove ponovne sadnje i druge gubitke.

Gaminot je sorta dobijena ukrštanjem sorti Gamay i Pinot Noir. Ovo grožđe već ima zajedničku prošlost kroz burgundske Passetoutgrains. Možda Gaminot ima nešto istog karaktera. Prema www.mon-viti.com, vina od sorte Gaminot imaju više boje i teksture od sorte Pinot Noir i izdašnog roda sorte Gamay.

Beaugaray. Pinot Noir i njemačka sorta Heroldrebe (koja je takođe i hibrid) korišteni su za ukrštanje kod sorte Beaugaray. To je sorta grožđa koja daje vrlo aromatična vina.

Granita je dobijena ukrštanjem sorti Auxerrois i Portugais Bleu. Sorta jake arome, tanke pokožice i mekanog mesa. Ova sorta daje ne kisela, obojena, aromatična i vrlo taninska vina sa niskim sadržajem alkohola. Arome su voćne (malina) i cvjetne (ruža).

Picarlat je sorta dobijena ukrštanjem sorti Gamay i Cabernet Sauvignon. Picarlat će pružiti dobro strukturirana vina sa taninima i bojom, ali i puno voća. Sorta je prvenstveno namijenjena za upotrebu u mješavinama.

Pročitati i: https://ovinu.info/sorte-vinove-loze-u-jednoj-slici/

Naslov orginala: 4 new grape varieties: gaminot, beaugaray, picarlat and granita. Izvor: https://www.bkwine.com/. Objavljeno, text: 27.05.2013. by Britt Karlsson, . Slike: https://plantgrape.plantnet-project.org/. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović