Život bijelog vina

podrumarstvo vinarstvo vino vinska kultura

Život bijelog vina. Mnogo više od jednostavnog pića bijelo vino ima nekoliko faza tokom svog života zbog kojih se mijenja.


Faze starenja bijelog vina

Kao i sve dobre stvari, i bijelo vino tokom svog života ima nekoliko faza koje ga mijenjaju, mijenjaju njegove karakteristike i vode ga do neizbježnog kraja. Svježina sa kojom se rodi nije ista sa kojom završava svoje dane.

Bijelo vino ima tri faze koje se moraju znati i znati šta možete očekivati od svake od njih.

Prva je Postanak ili Razvoj (1-2 godine), trenutak kada je proces fermentacije završen i vino flaširano za komercijalizaciju. Boja mu je blijedo žuta, praktično prozirna i intenzivnog okusa, kiselo i sa mnogim nijansama. Voćne arome izuzetno su cijenjene i određuju svježinu cjeline. U ovoj fazi još nije postignuto to da su svi elementi prisutni u njegovom sastavu pravilno sazreli, i vino ih ne može prikazati pravilno i na zadovoljavajući način.

Život bijelog vina: istrošenost i pad kvaliteta

Tokom druge faze, odnosno punoće (3-7 godina), kad bijelo vino već sadrži sve komponente pravilno postavljene unutra, ima drugu boju, žutu, slamnatu ili zlatnu boju, zavisno o različitim faktorima kao što je sorta grožđa i druge komponente koje se odnose na sastav vina. Arome su već integrisane i stavljaju se u pozadinu upotpunjujući okus, sa notama zrelog, pasiranog ili kandiranog voća.

Konačno, u fazi tri Istrošenost ili Pad kvaliteta (10 i više godina) boja postaje vrlo zlatna, staro zlato ili čak boje ljuske luka, a glavni okus kvaliteta vina počinje se gubiti-nestajati. Izgubi prirodnu kiselost, vino postaje ravno-monotono, a arome blijede, i teško ih je negdje svrstati (dim, pečena, plastična, dizelska). Okus je osiromašen i gubi ličnost i tijelo. Pravilno čuvanje boca sa bijelim vinom može odgoditi ili ubrzati ovaj trenutak. Određena bijela vina, iz hladnijih područja, dobro stare, optimalno se poboljšavaju od druge godine i mogu čak daleko premašiti život od 10 godina.

Faze starenja prosječnog bijelog vina. Postoje bijela vina koja zbog svojih karakteristika mogu trajati mnogo više godina. Pogledati i: https://ovinu.info/bijelo-vino-za-pocetnike/

Naslov orginala: The life of white wine. Izvor: https://www.vinetur.com/; Prevod: Dragutin Mijatović