Robot kosilica

Robot kosilica u vinogradu

vinogradarstvo

Robot kosilica. Vitirover mu je ime. Nema veze sa markom automobila u Engleskoj. Ali originalni koncept je alternativa upotrebi herbicida i mehaničkog rada između redova loze. 50 robota već se koristi u 7 zamkova u regionu Bordeaux (Bordo) i industrijskim oblastima.

Robot kosilica u vinogradu

Uskoro će u redovima vinove loze biti posade robotskih kosilica. Vitirover mu je ime. Nema veze sa markom automobila u Engleskoj. Sa skoro četiri stotine godina porodičnog iskustava u vinogradu, ovaj naslednik vinograda i vinara preuzima sve i dodaje ovu inovaciju.

Mala revolucija, jer ovaj solarni robot koji se sam pokreće (upravljanje pametnim telefonom ili računarom, ponekad stotine ili hiljade kilometara daleko) može odstraniti travu – korov u vinogradu kako bi sprečio da korov konkuriše razvoju čokota vinove loze. Alternativa hemijskim herbicidima.

Vitirover je jedna, ako ne i prva alternativna glifosatu; u vinogradu ovog tipa, to je nula glifosata u budućnosti, istovremeno robot ima mogućnost za rad oko samog čokota u njegovoj osnovi, tako je korov potpuno uništen. Ovo je bio jedan od glavnih motiva za izgradnju ovog robota, kaže Xavier David-Beaulieu. Vitirover-om se upravlja preko pametnog telefona ili kompjutera i GPS koordinata

Preuzmite PDF ovdje

Izvor: https://france3-regions.blog.francetvinfo.fr/. Naslov orginala: Des robots tondeuses qui vont révolutionner l’entretien des vignes. Objavio Jean-Pierre Stahl, dana 05/11/2018. Prevod: Dragutin Mijatovic