Xylella fastidiosa – rasprava o riziku od biljnih bolesti

bolesti vinova loza

Xylella fastidiosa. Odjel za poljoprivredu, vodu i okolinu (The Department of Agriculture, Water and the Environment) bio je domaćin prvog internetskog foruma. Foruma sa industrijom i saveznim i državnim vladama radi razmatranja napretka Nacionalnog akcijskog plana za Xylella 2019–2029.

Xylella fastidiosa

Šef odjela za biološku sigurnost u Odjelu za poljoprivredu, vode i okolinu, Andrew Tongue, rekao je da je od vitalne važnosti da zadržimo zamah u naporima da Xylella ostane izvan Australije. “Xylella je jedna od najznačajnijih prijetnji i imamo sreću što nije prisutna u Australiji”, rekao je gospodin Tongue.

Xylella je identifikovana kao australijska nacionalna prioritetna štetočina biljaka. Iznijeto je priznanje da njen potencijal ozbiljno utiče na australijsku biljnu industriju i okolinu. Prema ABARES-u, upad Xylella fastidiosa mogao bi koštati našu industriju vinove loze i vinarstva do 7,9 milijardi dolara tokom 50 godina. Odjel je odlučan da pomogne da Australija ostane bez bakterijskih patogena poput Xylelle i da smo spremni odgovoriti ako se ukaže potreba. Nacionalni akcioni plan usmjeren je na sprečavanje ulaska Xylelle u Australiju. Brzo otkrivanje ako uđe i uspostavljanje efikasnog odgovora na hitne slučajeve.

Industrija i vlade širom Australije rade zajedno na provođenju Nacionalnog akcijskog plana za Xylella i poboljšanju pripremljenosti Australije. Od naših terenskih službenika za biološku sigurnost, preko naših istraživača do ljudi kod kuća, održavanje australijske biološke sigurnosti je odgovornost svih.

Nacionalni akcioni plan za Xylella 2019–2029 možete pogledati here.

Izvor: https://winetitles.com.au/. Naslov orginala: Annual forum to discuss top plant disease risk (Godišnji forum za raspravu o najvećem riziku od biljnih bolesti). Objavljeno: 10.05.2021. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/detekcija-bolesti-vinove-loze-granicnim-dostignucima-nauke/ i https://ovinu.info/bolesti-debla-vinove-loze-16-stvari-koje-trebate-znati/