Atacama u čaši vina

terroir vino vinogradarstvo zemljište

Atacama u čaši vina. San Pedro de Atacama (Čile) (AFP). Usred pustinje Atacama, na krajnjem sjeveru Čilea, Hector Espindola (71) mazi svoje čokote vinove loze. Čokote koji opstaju na skoro 3.000 metara nadmorske visine u zelenoj oazi u Toconao, veoma blizu rijeke koja je nastala iz otopljenog snijega Anda.

Atacama u čaši vina

Pogled iz vazduha na imanje vina Chajnantor, vlasništvo Samuel Varas-a, usred pustinje Atacama. San Pedro de Atacama, Čile, 17. maja 2022. © AFP/ Archives MARTIN BERNETTI

U ovom najsušnijem pejzažu na svijetu rađaju najviše loze u Čileu, daleko od najvećeg vinorodnog područja u centru, 1.500 km južnije. To ovoj zemlji omogućava da bude među 10 najvećih izvoznika svjetskih vina. Osim nadmorske visine, na ovom području morate se suočiti sa negativnim temperaturama noću i ekstremnim sunčevim zračenjem tokom dana.

Atacama u čaši vina

Na svom malom imanju Toconao, četrdesetak kilometara od San Pedro de Atacame, gospodin Espindola uzgaja Muscat i „domaću sortu grožđa“ (Criolla). Na nadmorskoj visini od 2.475 metara u hladu stabala dunje, kruške i smokve, rastu čokoti koje je navodnjava zahvaljujući obližnjem potoku. Protok omogućava zalijevanje “svaka tri-četiri dana plavljenjem” tokom noći, objašnjava on za AFP usred svojih čokota. Čokote koji dva mjeseca nakon berbe pokazuju svoje jesenje lišće i čekaju na orezivanje.

Atacama u čaši vina
https://southamericawineguide.com/criolla-wines-criolla-grape-varieties-chile-argentina/

„Vidim da zalijevanjem na ovaj način svake godine proizvodim malo više. Ali morate biti oprezni jer su ovdje vrućine, klima ozbiljna stvar”, insistira on. Vinogradar predaje svoju berbu u zadrugu Ayllu. Zadruga je od 2017. godine okupila 18 malih vinogradara iz okoline, uglavnom pripadnika autohtonog naroda Atacama. Vinogradari su do tada radili pojedinačno na svojim imanjima od nekoliko stotina m2.

Među njima je i Cecilia Cruz (67), koja je ponosna što ima najviši vinograd u zemlji, na 3.600 metara nadmorske visine, u Socaire-u. Ona gaji sorte Syrah i Pinot Noir u sjeni mreže koja zasjenjuje njene redove vinove loze. “Osjećam se posebno duboko u sebi, imati ovaj vinograd ovdje i proizvoditi vino na ovoj visini”, kaže ona usred čokota vinograda na kojima još visi nekoliko osušenih grozdova nakon berbe. Nada se da će dalje razvijati svoju proizvodnju kako bi njena tri sina imala “budućnost”.

“Ukus pustinje”

Zadruga je 2021. godine dobila 16 tona grožđa čime je omogućena proizvodnja 12.000 boca. Berba je bila bolja 2022. godine sa više od 20 tona što bi trebalo da da 15.000 boca.

Kap vode (oko 1%) u čileanskoj nacionalnoj proizvodnji, ali jedinstveni terroir koji enolog Fabian Muñoz, 24 godine, pokušava poboljšati stvaranjem specifičnih mješavina. „Ne želimo da izgubimo ovaj know-how, ovaj ukus za pustinju, vulkanske stijene, i naravno okus grožđa, koji je drugačiji. Želimo da potrošač kada kušaju vino Ayllu kaže sebi: +Vau! Okusio sam pustinju Atacama+”.

Hemičarka Carolina Vicencio (32), koja takođe radi u zadruzi, objašnjava da nadmorska visina i niži atmosferski pritisak, kao i veoma velika toplotna amplituda između dana i noći, čine pokožicu grožđa debljom. „Ovo stvara više molekula tanina u pokožici grožđa što daje određenu gorčinu vinu (…) Tu je i veći salinitet zemlje (…) koji donosi dašak mineralizacije u ustima“, objašnjava ona.

U svom vinogradu u podnožju Anda, Samuel Varas (43) konačno je zasadio Malbec, nakon što je testirao različite sorte grožđa. Sa svojim kolegom agronomom shvatio je da velika količina bora u tlu ubija njegove čokote. “Shvatili smo dvije stvari: da postoji sorta Malbec koja se prilagodila i da su najbolje rasli oni čokoti koji su bile ispod rogača”, objašnjava on.

Zato su sve zamijenili sortom Malbec, zasjenili cijeli vinograd i opremili ga sistemom za navodnjavanje kap po kap kako bi maksimalno iskoristili slabih 20 litara u sekundi protoka koji dobijaju od topljenja snijega u Andama.

Godišnja proizvodnja

Ovim promjenama udvostručili su godišnju proizvodnju u posljednje tri godine kako bi na posljednjoj berbi zadruzi isporučili 500 kg grožđa.

Naslov orginala: Soleil, aridité, altitude… le désert d’Atacama dans un verre de vin (Sunce, suša, nadmorska visina… pustinja Atacama u čaši vina). Izvor: https://www.goodplanet.info/ . Objavljeno: 26.05.2022. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I: https://ovinu.info/casablanca-valley-chile/ –  https://ovinu.info/malbec/ –  https://ovinu.info/visinska-vina-bolivije-oslanjaju-se-na-svoje-karakteristke/  

Dobro je znati-ako niste znali? Širina otvora, oblik čaše i ukupna veličina čaše uveliko će uticati na vaše iskustvo prilikom degustacije vina. Dakle, počnite sa saznanjem šta volite u vinu i odaberite čašu kako biste poboljšali to iskustvo.