Casablanca Valley, Chile

region sorta vino vinska kultura

Casablanca. Jugoistočno od živahnog, uličnog umjetnički teškog Valparaiso, u Čileu nalazi se Casablanca Valley – jedna od 17 različitih vinskih regija Čilea. Grožđe je u ovom dijelu Čilea posađeno sredinom osamdesetih, što ovu regiju čini najmlađu vinsku regiju na svijetu, ali još uvijek jednu od najbrže rastućih, popularnih. Ovaj region poznat je prije svega po bijelim vinima – uglavnom od sorti Chardonnay i Sauvignon Blanc.

Degustacija vina u čileanskoj Casablanca Valley divan je način da provedete dan. Okruženi ste planinama, vazduh je svjež i čini se da ste usred nigdje. Iako su vinarije na ovim prostorima pomalo raširene, lako je preći od jednog do drugog podruma.

Dok ste u dolini Casablanca, pogledajte Viña Emiliana, potpuno organsku i biodinamičku vinariju. Koriste efikasne i održive energetske prakse, upravljanje tečnim i čvrstim otpadom, integraciju biološke raznolikosti, organsku poljoprivredu i koriste predivne alpacka životinje za suzbijanje štetočina.


U Viña Emiliana isprobajte njihovo organsko pjenušavo vino. To je mješavina sorti Chardonnay i Pinot Noir i prvo je čileansko certificovano organsko vino takve vrste. Proizvodi se u potpunosti koristeći organsko grožđe iz regiona dolina (Valle). Pogledati i: https://ovinu.info/chile-berba-grozdja-u-2020/

Naslov orginala: The 40 Best Wine Regions In The World. Casablanca Valley, Chile, by My Wanderlusty Life. Izvor: https://dashingaroundtheworld.com/; Objavljeno: 18.02.2020. by Ashlea. Prevod: Dragutin Mijatović