Bijele stone sorte

ampelografija grozd sorta

Bijele stone sorte. Hoekstra Fruit Exporters jedna je od vodećih južnoafričkih kompanija za izvoz i uzgaj voća. U 100% je vlasništvu Hoekstra Family Trust. Trenutno plasiraju svoje grožđe uzgojeno na 12 farmi koje pokrivaju približno 300 hektara na plodnim padinama planine Paarl.

Bijele stone sorte

Na nekoliko svjetskih tržišta izvoze razne stone sorte: bijele, crvene i crne, sa sjemenkama i bez sjemenki. Specijalizovani su za marketing grožđa sa iznimnim kvalitetom za potrošnju u svježem stanju za odabranu grupu specijalnih kupaca na veliko i malo širom svijeta. Sezona berbe grožđa ovih započinje sredinom decembra, a završava početkom marta.

Stone sorte

Ured se nalazi na farmi Estherdal u sjevernom Paarl-u odakle planiraju, koordiniraju i izvršavaju marketinške, financijske i logističke funkcije u uskoj saradnji sa proizvodnim timom i vlastitom komercijalnom hladnjačom – Hoekstra Coldstore. Selektivno rade sa uzgajivačima istomišljenicima u drugim proizvodnim oblastima kako bi kupcima povećali ponudu na veliko i malo.

Bijele besjemene stone sorte

Lijevo: Prime Seedless, sredina: Regal Seedless i desno: Sweet Seedless

Prime Seedless je najranija bijela stona sorta bez sjemenki, koju su razvili i komercijalizovali Hoekstra i Institut Volcani u Izraelu. Bobica je srednje veličine, krupna: 18 mm, X-Large: 20 mm, blago izdužena, hrskava, sa blagim okusom muskatnog mirisa u optimalnoj zrelosti. Dozrijevanje; 51-2 sedmica

Regal Seedless je rana bijela stona sorta bez sjemenki sa ovalnim bobicama, krupne: 17 mm i X-L: 19 mm, ima oštar, slatkast okus i duži rok trajanja. Tendencija za posmeđivanje nakon berbe ublažena je preciznom primjenom Hoekstra protokola prisilnog hlađenja koji značajno smanjuje bilo kakve probleme sa kvalitetom na tržištu. Dozrijevanje; 2-3 sedmica.

Sweet Globe je srednje rana stona sorta bez sjemenki, dobrog okusa i niske kiselosti. Bobice krupne 18 mm i X-L 20 mm. Poznata je po vrlo hrskavim bobicama i dobrim mogućnostima skladištenja. Dozrijevanje, 5-6 sedmica.

Bijele sorte sa sjemenkama

Pogledati i: https://ovinu.info/rasprostranjenost-svjetskih-sorti-vinove-loze/ i https://ovinu.info/ifg-stone-sorte-grozdja-1/

Izvor: http://www.hoekstraexport.co.za/. Naslov orginala: White grapes. Prevod: Dragutin Mijatović