Francuski vinski gigant Castel kažnjen u Kini

Francuski vinski gigant Castel Frères, treća najveća vinska grupa na svijetu, kažnjena je u kontinentalnoj Kini zbog kršenja zakona o oglašavanju. To je upozorilo vinarije koje koriste najviši jezički stepen u promocijama vina.

Francuski vinski gigant Castel
Castel ima 20 vinarija u Francuskoj, od kojih je većina u region Bordeaux (slika: Castel Facebook).

Prema nadzoru tržišta Šangaja, kineska kompanija Castel Frères kažnjena je sa 20.000 RMB (3095 USD) zbog upotrebe fraza kao što su “najbolja zrelost”, “najbolji kvalitet” i “najnaprednija tehnologija” u oglašavanju. To krši Zakon o oglašavanju Narodne Republike Kina. U članu 9 (3) navodi se da bi riječi poput “državni nivo”, “najviši nivo” ili “najbolji” itd. trebalo zabraniti u oglašavanju.

Ovo je prvi slučaj ove godine koji je kaznio stranu vinariju zbog reklamnog jezika. Kina pojačava marketing u promociji alkoholnih pića kako bi suzbila lažno oglašavanje. U ovoj fazi nije jasno gdje je Castel postavio oglas i kako je privukao pažnju regulatora tržišta. Ali nije neobično pregledavati web stranice mnogih vinarija kako bi pronašli takve jezičke izraze koristeći „najbolje“ i „najoptimalnije“ bilo za kineska ili strana ulaganja u  vinarije.

Kineski zakon

Prema kineskom zakonu o oglašavanju, upotreba kineskih javnih ličnosti ili predstavljanje načina pijenja (opijanja) ili upotreba medicinskih izraza u oglašavanju vina strogo je zabranjena. Krajem prošle godine, kineski trgovac vinom kažnjen je zbog upotrebe citata predsjednika Maa za promociju gruzijskog vina. Prije dvije godine, druga kineska vinska kompanija kažnjena je zbog upotrebe slika pića za oglas na platformi za e-trgovinu JD.com.

Osnovano 1949. od strane devetoro braće i sestara, Castel je prvi proizvođač vina u Francuskoj i Evropi i treći po veličini u svijetu, sa prisutnošću u 140 kompanija, uključujući Kinu. Vlasnik je 20 vinarija u regionima Bordeaux, Languedoc, Provence i Loire, od kojih je većina u region Bordeaux., uključujući četvrti Château Beychevelle u području Saint Julien.

Prošlog mjeseca, francuski vinski gigant našao se u središtu drugog skandala u kojem je njegova podružnica Somdiaa optužena da je bila uključena u pomaganje miliciji optuženoj za masovna zlodjela. Zlodjela u Centralnoafričkoj Republici u zamjenu za sigurnost svojeg šećera, navodi The Sentry. Castel je takođe veliki partner za punjenje Coca-Cole u dijelovima Afrike. Izvještaj je podstakao vinsku grupu da pokrene istragu o poslovima Somdiaa. Kineska kompanija Castel osnovana je 2013. godine i u 100% je vlasništvu Castel Frères.

Izvor: https://vino-joy.com/. Naslov orginala: French wine giant Castel fined in China for violating advertising law. (Francuski vinski gigant Castel kažnjen je u Kini zbog kršenja zakona o oglašavanju). Objavljeno: 20.09.2021. by Natalie Wang. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/kina-vodeci-proizvodjac-grozdja-u-2018-godini/