Ne pijemo vino

Ne pijemo vino samo zbog opijenosti

alkohol hrana i vino okus vina vino vinska kultura

Ne pijemo vino. Patrick Schmitt MW objašnjava da gledajući samo javno zdravlje i probleme intoksikacije alkoholom propuštamo jedan od glavnih razloga zašto ga pijemo. Budući da je suvi januar sada iza nas, čini se da se fokus medijske pažnje pomjerio sa opasnosti pijenja na druge zdravstvene probleme, posebno na prirodu vapinga koji skraćuje život. Ali neće proći mnogo vremena prije nego što će se reflektori vratiti na piće.

Dakle, prije nego što se ova decenija približi kraju, taj najsvetiji spoj ishrane – svježe hrane i finog vina – nesumnjivo će biti napušten. Zamjena za vino u ovoj divnoj fuziji? Ne mogu da se sjetim jednog, a to je zato što ništa ne može da se mjeri sa sposobnošću vina da poboljša hranu i raspoloženje.

Imajući ovo na umu, iznenađen sam i ožalošćen što je nekoliko izvrsnih pisaca o vinu trebalo da iskoristi prošlomjesečnu atmosferu koja izaziva osećaj krivice i ispuštanja pića da promovišu prednosti izbjegavanja alkohola. Ne zato što sam u potpunosti protiv apstinencije – to može biti razuman test volje ili dostojan čin velikoposnog samoodricanja, sve dok se ne koristi za skretanje pažnje na nečiju pobožnost.

Ne, moja frustracija zbog članka posvećenog veličanju novogodišnje trezvenosti je to što izgleda da niko nije spomenuo ulogu vina u pružanju ukusnog osvježenja. Na vino se jednostavno gleda kao na medij za unošenje alkohola u naš krvotok – kao da pijemo samo zbog opijenosti.

Sada, ne bih imao problema sa odustajanjem od alkohola, ali imam problem sa odustajanjem od vina. To je zato što je pravi obrok – pod kojim ne mislim na sendvič al desko – nepotpun bez vina. I obrnuto. Po mom mišljenju, vinu je potrebna hrana, kao što je za hranu potrebno vino.

Ne pijemo vino

Vino u malim dozama dobro djeluje na duh – ublažava stres i podstiče razgovor. Ali pruža i osjetini užitak zbog svog mirisa i okusa. Nisam probao nijedno drugo piće sa izuzetno bogatom mješavinom karaktera vina, niti sposobnošću da poboljšam užitak jela, ne samo dopunjavanjem okusa, već i njihovim povećanjem. Takođe, takva je raznolikost vina, ono može ponuditi različit doživljaj okusa svaki dan. Čak i ako se radi o istoj boci u različitim fazama svog razvoja.

Vjerujem da je umjereno pijenje dobro za tijelo. Više od jednog vijeka naučne studije su to pokazale – ali ne mislim da ljudi konzumiraju vino iz tog razloga (osim možda u Kini). Ni ja ne mislim da svi osim male manjine koriste vino prvenstveno da bi se napili. Ono što mislim je da se u vinu najviše uživa zbog načina na koji ima okus. Dakle, proslavimo to – nemojmo govoriti o poricanju i apstinenciji. Trebali bismo promovisati senzorne prednosti večere uz vino. Što se tiče zdravstvenog rizika, to je na svakom potrošaču da odmjeri vrijednost u odnosu na nagradu. Ali u tom pogledu, podsjetio sam se na Kingsley Amisa o piću. Rekao je: “Nije vrijedno odustajanja od zadovoljstva zbog još dvije godine u staračkom domu u Weston-Super-Mareu.”

Nisam pratio suvi januar; niti ću učestvovati u trezvenom oktobru. Vino je dio moje prehrane, bilo da mi produžava ili skraćuje vrijeme na ovoj planeti. I to zato što volim njegov okus.

Patrick Schmitt MW: We don’t drink wine just for intoxication (Patrick Schmitt MW: Ne pijemo vino samo zbog opijenosti). Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Objavljeno: 21.02.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI: