Brazil – regioni – sorte i vina

region sorta vino

Brazil – regioni – sorte i vina. Dobrodošli u svijetao i lijep Brazil! Poznat po svojim raskošnim karnevalima, užurbanim plažama i tropskim kišnim šumama. Brazil ima živost i želju za životom za razliku od bilo kojeg drugog mjesta. Pokrivajući ogromnih 47% Južne Amerike, postoji preko 90.000 ha vinograda koji počinju da napreduju na globalnoj sceni. Uvijek smo uzbuđeni da vidimo šta će doći od mladih, vinara punog entuzijazma ove zemlje.

Brazil ima 6 vinogradarskih regiona i to: Campos de Cima da Serra, Planalto Catarinense, Vale do São Francisco, Serra Gaúcha, Serra do Sudeste i Campanha.

Brazil – regioni - sorte i vina

Vinogradarstvo je prvi put uvedeno u Brazil davne 1532. godine kada su Portugalci donijeli vinovu lozu i posadili je u Sao Paulu. Međutim, vinarstvo je bilo postepeni razvoj sve do 1970-ih kada su globalni brendovi Moët & Chandon i Bacardi investirali u vinske kompanije širom zemlje. Donijevši sa sobom znanje, iskustvo i ogromne količine novca, ovi investitori su pomogli Brazilu da katapultira u uspješnu zemlju koja se danas pojavljuje u proizvodnji vina.

Oko 80% svih sorti vinove loze širom Brazila je američka loza debele pokožice (takođe poznata kao Isabella).

Brazil – regioni - sorte i vina

Ove otporne loze mogu podnijeti ekstremne vremenske uslove, od tople i vlažne klime tropskog sjevera, do blažih temperatura na jugu gdje se može naći većina velikih vinarija. Ovdje dominiraju crvena vina, koja su tipično lagana zbog plitkog tla i vlage koja sprečava da okusi grožđa postanu preintenzivni. Dublje crvene boje vina postoje, kao i ukusna bijela vina, pa čak i pristojna pjenušava – prvi ste čuli ovdje!

Brazil – regioni – sorte i vina – Campanha – vinogradarski region Brazila

Campanha je najjužnija brazilska vinska regija, a posljednjih nekoliko godina postaje sve popularnija zbog svojih kvalitetih vina. Zahvaljujući svojoj klimi koja je daleko manje vlažna od tropskog sjevera. Vinari ovdje mogu proizvesti mnogo tamnije crvene boje nego u bilo kojem drugom dijelu zemlje. Region ima manje vlage u zemljištu i vazduhu da razrijedi okus grožđa i boju pokožice. Meke, voćne crvene boje vina su tipične za ovu regiju, zajedno sa nekim snažnijim od Cabernet Sauvignon-a. Bijela vina obično su punog tijela i često se proizvode od sorte Chardonnay.

Klima i geografija regiona. Smješten na krajnjem jugu, Campanha je brdovita regija sa iznenađujuće umjerenom klimom s obzirom da dijeli istu geografsku širinu kao pustinja Sahara. Doživljava duge, sunčane dane, malo kiše i prohladne večeri. Tlo je ovdje pjeskovito sa granitom i krečnjakom, stvarajući poroznu mješavinu koja omogućava brzo upijanje vode. Uopšteno govoreći, tlo u region Campanha je prilično kiselo i ima prilično lošu plodnost. To tjera vinovu lozu da naporno radi kako bi pronašla potrebne hranjive materije, što rezultira voćnijim i kvalitetnijim grožđem. Klima: Umjerena; Pejzaž: Brežuljkast; Tlo: Granit, krečnjak

Bijele sorte: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Gewurztraminer

Crne sorte: Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Touriga Nacional, Tannat

Brazil – regioni - sorte i vina
Brazil – regioni - sorte i vina

Izvor: https://www.virginwines.co.uk/. Naslov orginala: Brazilian Wine Regions. Pripremio: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i: https://ovinu.info/manje-poznate-sorte-vinove-loze-u-brazilu/

Dobro je znati-ako niste znali? Reč brazil potiče od drveta latinskog naziva caesalpinia echinata koje je nekada bilo rasprostranjeno duž brazilske obale. Na portugalskom se ovo drvo zove pau-brasil, gdje riječ brasil ima značenje crveno kao žeravica.