Manje poznate sorte vinove loze u Brazilu

grožđe hibridi region sorta vinarstvo vinogradarstvo

Manje poznate sorte vinove loze. Vinogradarstvo je prvi put uvedeno u Brazil davne 1532. godine kada su Portugalci donijeli vinove loze i zasadili ih u Sao Paulu. Međutim, proizvodnja vina bila je postepen razvoj sve do 1970-ih kada su globalni brendovi Moët & Chandon i Bacardi investirali u vinske kompanije širom zemlje. Donoseći sa sobom znanje, iskustvo i ogromne količine novca, ovi investitori pomogli su katapultiranju Brazila u uspješnu zemlju proizvođača vina koja se danas pojavila.

Manje poznate sorte vinove loze

Danas se u šest vinogradarskih regiona Brazila gaje mnogobrojne poznate vinske bijele sorte: Chardonnay, Chenin Blanc, Riesling, Prosecco i druge. Od crnih vinskih sorti tu su: Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tannat, Tempranillo. Brazil je poznat i po stonim sortama tipa ARRA. Osim ovih sorti u Brazilu se gaje i hibrdne sorte tipa: Cabenet Cortis, Regent, Bronner i manje poznate sorte kao što su: Goethe, Niagara, Moscato Embrapa i Manzoni Bianco.

Manje poznate sorte vinove loze – ukratko

Goethe sorta grožđa crvene pokožice, interspecies hybrid dobijen ukrštanjem sorti Carter x Black Hamburg (Schiava Grossa). Sinonimi su: Goethe Classica, Gota de Ouro i Rogers 1, sa genima Vitis labrusca i Vitis vinifera. Ukrštanje je 1858. godine u SAD-u u Salemu / Massachusetts obavio odgajivač E. S. Rogers. Koristi se kao vinsko i stono grožđe.

Niagara. Bijelo grožđe, hibrid između sorsti Cassady i Concord, Vitis labrusca, bujnog čokota, sa velikim grozdovima. Sorta jake foxy arome, koristi se kao svježe grožđe, za sokove i za proizvodnju vina.

Moscato Embrapa. Sorta bijelog grožđa interspecies, dobijena iz ukrštanja sorti Couderc 13 (Vitis aestivalis var. lincecumii x Couderc 162-5) i julskog Muscata (Muscat d'Alexandrie x Muscat d'Hamburg). Kod sorte su uključeni geni Vitis aestivalis, Vitis rupestris i Vitis vinifera. Ukrštanje hibrida dogodilo se u Brazil-u 1983. godine u poljoprivredno istraživačkom institutu EMBRAPA (Sobral). Sorta je otporna na botrytis. Daje kvalitativno jednostavna aromatična bijela vina sa muskat tonom. Sorta se koristi i kao stono grožđe. U Brazilu se uglavnom uzgaja u državi Rio Grande do Sul.

Manzoni Bianco. Sorta bijelog grožđa iz ukrštanja sorti Riesling i Pinot Blanc. Ukrštanje je obavio italijanski selekcioner Luigi Manzoni (1888-1968) ranih 1930-ih u vinogradarskom institutu Conegliano (Veneto, Italija). Bila je to daleko najuspješnija njegova selakcija. To je sorta ranog do srednje sazrijevanja otporna je na pepelnicu i esku. Daje aromatična bijela vina sa okusima jasmina, limuna i meda.

Manje poznate sorte vinove loze

Pogledati i: https://ovinu.info/stare-vinske-sorte-grozdja-juzne-amerike/

Izvor podataka o sortama: Goethe, Moscato Embrapa, Manzoni Bianco (https://glossary.wein.plus/) i Niagara (http://texaspecannursery.com/). Pripremio: Dragutin Mijatović