Lambrusco i druga crvena pjenušava vina

okus vina pjenušavo vino region sorta vinarstvo

Lambrusco. Ako nikada prije niste pijuckali pjenušavo crveno vino, propustili ste proliku. „Od preslatkog, slatkog Lambrusco, tamnog voćnog Shiraz-a, do suvih crvenih pjenušavih vina sa grčkih planina. Gazirane crvene boje sežu u rasponu od “A do Z“, kaže Evan Turner, somelijer u Krasi Meze and Wine – Boston.

Lambrusco
Grand Noir De Noir, Mick Schroeter / Foto: Sonoma Cutrer

Poput pjenušavih bijelih vina, pjenušava crvena su rezultat dvostruke fermentacije mirnog crvenog vina, kada se dodaje ugljen dioksid kako bi se stvorilo stilsko pjenušanje. Nema ograničenja u pogledu toga koje crne sorte mogu postati pjenušave. Stoga su njihovi kvaliteti od arome do nepca raznoliki kao i grožđe koje se koristi za njihovu proizvodnju. Uprkos tome, “eksplozija mjehurića u ustima i kremasta tekstura i završni sloj finih tanina dramatično mijenjaju vino” od prvog rezultata fermentacije, kaže Mick Schroeter, glavni vinar u Sonoma-Cutrer Vineyards.

Pjenušava crvena vina (Sparkling red wine)

Rođeni Australijanac koji živi u Kaliforniji, Schroeter kaže da je, kada je radio u Geyser Peak-u u dolini Sonoma, proizveo pjenušavi Shiraz koji je bio dostupan samo u sobi za degustaciju. Crveno pjenušavo vino izuzetno je popularno u Australiji, ali za mnoge goste koje je služio u Sonomi to je bio strani koncept. „Gruba anketa među kupcima pokazala je da im se 30% sviđa, 20% mrzi, a ostali jednostavno nisu znali šta da misle o tome“, Vrlo malo pjenušavih crvenih vina se proizvodi u SAD-u.”

Ljubitelji vina koji poznaju pjenušava crvena vina često povezuju stil sa slatkim Lambrusco, kaže Julia Prestia, vlasnica Venturini Baldini u Reggio Emilia, Italija. Taj tip vina Lambrusco bio je najprodavanije uvozno vino u SAD tokom 1970-ih i 80-ih. Prestia krivi ta vina slabijeg kvaliteta da narušavaju reputaciju Lambrusco, a time i reputaciju pjenušavog vina u cjelini.

Savremeno obrazovanje i svijest o vinu, te opšti entuzijazam za pjenušava crvena, stvorili su tržišne prilike za male proizvođače da eksperimentišu sa stilom. Schroeter vjeruje da su to obično male serije i da se čuvaju za degustacije na licu mjesta. Dakle, ako ste željni istražiti svijet pjenušavih crvenih vina, u nastavku su neka od najpopularnijih primjera proizvedenih širom svijeta.

Lambrusco

Lambrusco potiče iz italijanske regije Emilia-Romagna. Ime obuhvata i sortu grožđa i vino koje se od sorte proizvodi. Dobijena vina „mogu biti u rasponu od vrlo suvih do slatkih, od svježih i hrskavih, do voćnih i sa začinskim notama, ali i taninskih“, kaže Prestia. To je jedno od prepoznatljivijih pjenušavih vina u SAD-u. Prestia preporučuje uparivanje suvih lambruskosa sa jelima koja su popularna u Emilia-Romagna, poput lazanje, paste bolonjeze i pizze.

Lambrusco

Pjenušavi Shiraz

Schroeter kaže da pjenušavi Shiraz ima slične atribute kao mirna vina proizvedena od grožđa iste sorte, uključujući začin, biber i zrelo tamno voće kao što su borovnice, kupine i trešnje. Schroeter objašnjava da vina moraju imati određenu količinu slatkoće kako bi izbalansirali ugljen dioksid i tanine, jer „ako bi bio suv do kosti, to bi bilo neuživajuće“. On preporučuje uparivanje pjenušavog vina Shiraz sa ćuretinom, patkom i drugim mesom divljači.

Lambrusco
  • Lijevo, grozd sorte Shiraz, izvor; https://www.forbes.com/
  • Desno: pjenušavi Shiraz / Foto: Of Best’s Great Western

Bugey-Cerdon

Apelacija Bugey u istočnoj Francuskoj ima tri podapelacije, od kojih je jedna Cerdon. Ovdje se grožđe sorti Gamay i Poulsard koristi za proizvodnju pjenušavih rose vina. „Bugey-Cerdon je kao bolja verzija Kir Royale iz vremena mnogo prije nego što su počeli puniti koktele,” kaže Benjamin Oram, somelijer u Bar Enza u Cambridge, Massachusetts. Oram preporučuje uparivanje Bugey-Cerdona sa mekim sirevima poput Camembert. „Deluje i kao vino i kao maline za vaš hljeb i sir“.

Lambrusco

Brachetto d’Acqui

Oko 200 milja zapadno od čuvene regije Lambrusco Emilia-Romagna nalazi se Pijemont (Piedmont), koji je dom grožđa sorte Brachetto. “Ne možete a da se ne nasmijete nakon jednog daška svih ruža i malina u čaši Brachetto”, kaže Oram. Na nepcu, Brachetto je “čist i lijep”, a količina alkohola je niža od ostalih pjenušavih vina, u prosjeku 6,5% (u odnosu na Lambrusco, koji u prosjeku iznosi 10%). Probajte Brachetto sa izdašnim, začinjenim jelom ili voćnim desertom poput jagoda i kajmaka.

  • Lijevo, grozd sorte Brachetto; izvor: https://glossary.wein.plus/
  • Desno, vino Brachetto D’acqui / Foto: Katherine Frey/The Washington Post via Getty Images

Tinto Espumante

Portugalsko pjenušavo vino, pod nazivom Espumante, proizvodi se u cijeloj zemlji. Jedna istaknuta crvena verzija, Baga Espumante, proizvedena je od autohtonog grožđa sorte Baga koje se uzgaja na središnjoj oblasti zemlje. Grožđe tamne pokožice prirodno ima visoku kiselost, što stvara kiselo pjenušavo vino sa “voćem i snagom”. Osim uparivanja sa lokalnim specijalitetima kao što je odojak, odlično je vino za večeru, jer Baga nadopunjuje ćuretinu i brusnicu. Crveni mjehurići sa ovog područja mogu se označiti i kao Baga Bruto Espumante ili kao Baga pomiješana sa sortom Touriga Nacional.

Pjenušava Limniona

Porijeklom iz grčke regije Tesalija (Thessaly), grožđe sorte Limniona koristi se za proizvodnju pjenušavog crvenog vina sa bobičastim voćem. Pjenušave verzije su „pune šumskog voća i potpuno su suve“, kaže Turner. Mjehurići su oštri i probijaju se kroz kisela jela kao što su umaci na bazi paradajza ili oštra pirjana jagnjetina.

Lambrusco

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: Lambrusco, Baga Espumante and Other Sparkling Red Wines from Around the World (Lambrusco, Baga Espumante i druga pjenušava crvena vina iz cijelog svijeta). Objavljeno: 06.12.2021. by Jillian Dara. Pripremio: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i: https://ovinu.info/champagne-rose/ – https://ovinu.info/prosecco/https://ovinu.info/cava-pjenusavo-vino/https://ovinu.info/champagne/https://ovinu.info/sampanjac-crveni-najbolje-cuvana-tajna-francuske/ –  https://ovinu.info/pjenusava-vina-svijeta-ali-ko-su-pobjednici/                     

Dobro je znati-ako niste znali? Čini se da su sortu Lambrusco Etruščani počeli uzgajati u dolini rijeke Po, međutim, tek kod Rimljana razvija se intenzivniji uzgoj. Katon govori o divljoj lozi i naziva je “labrusca”, iako je bila rasprostranjena u dolini Po, nema dokaza da je to današnji Lambrusco. Zaista u to vrijeme, to je moralo biti mješavina, zamršena šuma divlje loze koja je možda s vremenom postala pravi Lambrusco. Govorimo o milenijumima, migracijama, ratovima i prevratima koji su se desili između. Tek 1600. godine počeli smo da govorimo o vinu Lambrusco da bismo naznačili grožđe koje se i danas uzgaja (izvor: https://winedharma.com/).