Povećava li se sadršaj alkohola u vinu?

alkohol okus vina vinarstvo vino vinska kultura

Povećava li se sadršaj alkohola u vinu? Prosječni nivo sadržaja alkohola u finim crvenim vinima od regona Bordeaux do California porastao je od 1990-ih. To pokazuju podaci koje je prikupio Liv-ex, ali slika je složena, pogledati grafikon.

Povećava li se sadršaj alkohola u vinu

Svježe brojke iz Liv-ex bacile su više svjetla na trendove nivoa alkohola u finom vinu u posljednjih 30 godina.

Crvena vina regiona Bordeaux, Tuscany, Piedmont i California imala su u prosjeku više alkohola u periodu između 2010. i 2019. nego što su bila devedesetih, rekao je Liv-ex, koji sebe opisuje kao globalno tržište trgovine vina. Region Burgundy je takođe pokazao porast, iako je bio relativno neznatan.

Liv-ex je počeo bilježiti prijavljeni nivo abv (sadržaja alkohola) prošle godine, a sada je to učinio za 35.000 vina. Rekli su da je njihov skladišni tim provjerio 20.000 od njih, kada su provjerili etikete boca.

Povećava li se sadršaj alkohola u vinu

Ovo je izvanredan pregled značajnih promjena koje se događaju u nekim od najvažnijih svjetskih regija dobrih vina, rekao je Justin Gibbs, suosnivač i direktor Liv. Ova analizirana vina, široka paleta uglavnom finih vina, predstavljaju vina kojima se trguje na Liv-exu, Liv-ex je dodao da su njegovi podaci pomogli u kvantificiranju pojave koja je često bila tema razgovora u industriji vina i šire.

Izvor: https://news.wine.co.za/. Naslov orginala: Is alcohol in wine rising? Objavljeno: 01.07.2021. by Chris Mercer. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/sadrzaj-alkohola-u-vinu/ i https://ovinu.info/abv-alkohol-u-vinu-objasnjeno/