Robot orezuje kao vinogradar

nauka rezidba vinogradarstvo

Robot orezuje kao vinogradar. Podrum Vinovalie uspješno je testirao robota postavljenog na nosaču New Holland. Za razliku od mašina koje su već na tržištu, “R2T2” će analizirati svaki čokot loze i orezati je na ne-osakaćujući način.

Robot orezuje kao vinogradar
Robot je ove zime napravio prve korake u vinogradu podruma Vinovalie

Projekt R2T2, koji je predstavio Agri Sud-Ouest Innovation i sa budžetom od 3 miliona evra, upravo je osvojio nagradu za srednjoškolce Agri Sud-Ouest. R2T2 “Robota za orezivanje vinove loze” predstavlja Pauline Lacapelle, rukovoditeljica R&D sindikata zadružnih podruma Vinovalie sur Fronton, Gaillac et Cahors, vođa projekta od 2017. godine.

„Mehanizovana rezidba već postoji. Željeli smo učiniti bolje stvaranjem robota koji radi dobro kao čovjek, a ne samo mašinu. Analizira strukturu svakog čokota, ostavlja pravi broj pupova i orezuje na ne-osakaćujući način, pod uslovom da su čokoti vinove loze prilagođeni, posebno osiguravajući da nisu prenisko posađeni “, nastavlja Pauline Lacapelle.

Robot orezuje kao vinogradar – 1,5 ha dnevno

R2T2 bi trebao orezati do 1,5 hektara vinove loze dnevno. Izazov je smanjiti mukotrpan zadatak i vratiti atraktivnost vinogradarskoj profesiji. “Rezidba vinove loze 4 mjeseca usred zime nije san ni naših 400 vinogradara, ni budućih generacija”, priznaje Jean-Luc Constans, predsjednik Vinovalie.

Nekoliko kompanija pozvano je da izradi prototip. Francuski institut za vinovu lozu i vino (IFV) pretočio je presječene tačke u algoritme. Orme je radio na obradi slika, laboratorija LAAS u svemirskom centru Toulouse optimizirala je kretanje ruku robota. ICAM inženjerska škola je sa svoje strane testirala nekoliko tehnika rezanja, prije nego što je grupa FDLI integrisala sve komponente u blok robota. Nakon tri godine intenzivnog rada, podrum je bio vrlo sretan ove zime što je svoju autonomnu jedinicu montirao na mašinu New Holland, što će osigurati njenu distribuciju. Sledeće godine R2T2 će orezati 100 hektara vinograda.

“Marketing za 3 godine”. Prvi rezultati su vrlo dobri. Završit ćemo istraživanje i razvoj i nadamo se da ćemo uređaj prodati za 3 godine, objašnjava Nicolas Préau, odgovoran za elektronski razvoj proizvoda. Do tada ćemo provesti nekoliko ispitivanja u Francuskoj i na južnoj hemisferi. Na kraju, New Holland planira prilagoditi robota prskanju i obradi tla. 

Izvor: https://www.vitisphere.com/. Naslov orginala: Ils y croient, ce robot taillera aussi bien qu’un vigneron (Vjeruju u to, ovaj će robot orezivati ​​kao i vinogradar). Slika: by podrum Vinovalie. Objavljeno: 06.04.2021. by Marion Bazireau. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vino-u-buducnosti/ i https://ovinu.info/robot-ubija-mikrotalasima/