Nauka i umjetnost iza vinogradarskih lokacija

nauka vinograd vinogradarstvo vinova loza

Nauka i umjetnost iza vinogradarskih lokacija. Podizanje vinograda zahtijeva puno vremena, rada i kapitala. Sve počinje traženjem određene parcele. “Najvažnija stvar pri zasnivanju vinograda je znati kakvo je vaše tlo i znati kako se tlo mijenja”, kaže Marshall Edwards, rukovodioc u vinogradima Shaw Vineyards (Benton City – Washington).

Nauka i umjetnost iza vinogradarskih lokacija

Ilustracija: by Rebecca Bradley

Da bi to učinili, vinogradari kopaju duboke rupe čak rovokopačima. Uzorke tla oni koriste za izradu mape (karte) tla uz pomoć geologa. Zatim preklapaju svoje nalaze sa kartama Države. To im govori koji su tipovi tla i gdje se nalaze. Vinogradari takođe šalju uzorke tla vanjskim konsultantskim agencijama radi analize sastava, pH i drugih svojstava. Ovi se rezultati mogu koristiti za prilagođavanje đubriva za pomoć razvoju vinove loze.

Nauka i umjetnost iza vinogradarskih lokacija

Pripremljeno tlo čeka vinovu lozu u Weathereye Vineyard – Washington / Foto: Vineyard Weathereye

BIOLOŠKA RAVNOTEŽA

“Ako možete poboljšati biološku ravnotežu između korijena čokota i tla, tada je efikasnost đubrenja bolja”, kaže Marty Clubb. “Također možete smanjiti količinu đubriva i drugih supstrata koje dodajete.” Podaci na nivou pokretanja sistema su kritični. Ryan Johnson, rukovodioc vinograda proveo je šest mjeseci šetajući svojom lokacijom prije sadnje. “To postaje poput ogromne igre detektivskog rada”, kaže on. “Morate pogledati širu sliku, a zatim se i približiti vrlo blizu, skoro do detalja.”

Glavni cilj je uočiti promjene tla. To znači da bi za određeno područje mogao biti potreban zaseban sistem za navodnjavanje ili možda biti zasađeno drugom sortom. Na primjer, ako su neka tla plića i teže ih je navodnjavati, cijevi za navodnjavanje će se možda morati udvostručiti na tom području.

Nauka i umjetnost iza vinogradarskih lokacija

Novi zasadi sortama Mourvèdre i Syrah na imanju Weathereye Vineyard / Foto: Weathereye Vineyard

“Ako imamo blok terena koji ima konzistentno tlo s jednog kraja na drugi, možemo ga zalijevati učinkovitije i efikasnije”, kaže Mike Macmorran, vinar i partner u vinariji Mark Ryan Winery, koja trenutno radi sa Edwards-om na podizanju vinograda na Washington's Candy Mountain. Za vinograde koji koriste navodnjavanje, inženjer će projektovati sistem za navodnjavanje na osnovu blokova zastupljenim određenim tipom tla.

IZBOR SORTE

Slijedi izbor sorte grožđa, kao i određenog klona, ili jedne od niza genetskih varijacija. Šta odabarati može se saznati iz tla i drugih aspekata lokacije, poput nakupljanja toplote.

“Ako područje ima malo bogatije tlo, odlučit ću se za klon sorte Cabernet koji ima malo veću osjetljivost na kretanje i možda nema tako velike grozdove”, kaže Lacey Lybeck, rukovodioc vinograda. “Tamo gdje postoji područje koje ima neku vrstu stjenovitog, plićeg tla, išao bih sa dobro proizvedenim klonom, poput Klona 8 (Cabernet Sauvignon Clone 8 je jedan od najpopularnijih zasada u Francuskoj, a zatim u SAD -u 1990 -ih. Iz našeg istraživanja rečeno je da je to jedna od biljaka koja je u Kaliforniju došla u koferu. Klon 8 je snažan predstavnik sorte Cabernet koji daje oko 14,8 tona grožđa po hektaru. Vina imaju odlične voćne karakteristike, duboku boju, dobar odnos šećera i kiselina i strukturno su zdrava. Tanini su jaki).

Mike Macmorran (L), vinar, šeta sa Mark Mcneilly (R), osnivač i vinar vinarije Mark Ryan Winery / Foto: Victoria Wright

U područjima gdje je filoksera zabrinjavajuća napast, vinogradari takođe moraju birati podlogu otpornu na uš. Podloge mogu pružiti druga svojstva koja će uticati na razvoj. “Određene podloge mogu kretati malo kasnije od drugih, isti klon”, kaže Clubb. “Dakle, oni bi mogli biti dobar izbor za, recimo, Merlot ako želite usporiti, jer Merlot ranije zri.” Zatim, vinari nabavljaju biljni materijal, bilo u lončanicama ili odnjegovani kalem. To su ukorijenjene loze koje su njegovane cijelu vegetaciju prije nego što su orezane, povezane u snopove i čuvane u trapu. Njih je potrebno naručiti čak godinu i po dana prije sadnje. Vinogradari takođe moraju razmišljati o orijentaciji redova. Dok mnogi sadi sjever-jug, neki okreću redove izvan osi kako bi povećali ili smanjili količinu sunčevog osvjetljenja koje grožđa prima.

KOLIKO NOVCA IMATE

Kako bi zaštitio grožđe, Johnson usmjerava redove da primaju manje sunčevog zračenja tokom dnevnog maksimuma. “Ovdje dolazi do najvećeg sunčevog zračenja koje se javlja oko 13:00 ili 13:30, a to je poput laserskog snopa koji pogađa vaše grožđe”, rekao je Johnson.  „To nije poput malog laserskog pokazivača koji biste koristili za prezentaciju, zar ne? To je Zvijezda smrti. ” Uzgajivači u ovoj fazi razmatraju i razmak između redova.

Nauka i umjetnost iza vinogradarskih lokacija

Mike Macmorran šeta sa Mark-om Mcneilly u kroz Quintessence Vineyard / Foto: Victoria Wright

“Prvo pitanje je, koliko novca imate?” kada govorite o razmaku. “I drugo pitanje je, koju opremu imate?” Što je razmak između redova uži, teže je koristiti mehanizovanu opremu, a povećane potrebe za radnom snagom povećaće troškove. Naslon je još jedno razmatranje, sa širokim spektrom opcija koje utiču na razvoj bobice.

Uz sve ove podatke pri ruci, vinogradari sade vinovu lozu u proljeće ako koriste ožiljene kalemove, ili u kasno proljeće ili rano ljeto ako koriste biljke u saksiji. Dosta je posla do toga, ali vremensko ulaganje je kritično. “U ovome imate samo jedan pokušaj”, kaže Edwards. “Ako obavimo dubinsku analizu i planiramo unaprijed, to će uvelike pojednostaviti stvari nakon što smo lozu posadili.” Dvije do tri godine nakon podizanja, vinograd će dati prvi rod. Još godinu ili dvije kasnije, prva vina će biti puštena u prodaju. Sve to znači da je najvažniji aspekt podizanja vinograda strpljenje. “Potrebno je samo vrijeme”, kaže Macmorran. “Ali ako vinograd pravilno podignemo, ovo je za nas ulaganje od 30 do 35 godina.”

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: ‘You Only Get One Shot At This’: The Science and Art Behind Vineyard Sites (U ovome imate samo jednu priliku: nauka i umjetnost iza vinogradarskih lokacija). Objavljeno: 13.09.2021. by Sean P. Sullivan. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/podizanje-vinograda-od-ideje-do-sadnje/ i https://ovinu.info/podizanje-vinograda-prvi-put-osnove/