Denzimetrijski sortirač

château podrumarstvo tehnologija vinarstvo

Denzimetrijski sortirač. Vlasnik Château Fleur Haut Gaussens, objašnjava zašto je potrošio 32.000 evra na “kadu za grožđe”… Vinar iz regiona Bordeaux, Hervé Lhuillier, ima Nova izdanja vina iz berbe 2018. Njegova vina su prva koja su proizvedena pomoću denzimetrijskog sortiranja, programiranog za sortiranje bobica grožđa na osnovu njihove gustine, a time i zrelosti.

Denzimetrijski sortirač
Vlasnik/vinar Château Fleur Haut Gaussens, Hervé Lhuillier, u vinogradu

Proizvođač Bordeaux Supérieur bio je jedan od deset prvih koji su usvojili verziju Bucher Vaslin mašine, lansiranu 2017. u region Bordeaux. Sada postoji oko 50 proizvođača u regiji Bordeauxu plus još 20 drugdje, uključujući SAD, Kinu i Čile.

Rad mašine

Mašina radi tako što grožđe brzo pomjera kroz vodu koja je tretirana rastvorom šećera određene gustine. Zrelo grožđe tone na dno, a zatim se podiže iz kade i lagano se ocijedi. Nezrelo grožđe, koje je manje gustine, jednostavno pluta i uklanja se zajedno sa peteljčicama i listovima. Gustoća se prilagođava sorti grožđa i potrebnoj zrelosti.

Denzimetrijski sortirač


Videći ovo kao priliku da dodatno usavrši svoj precizan pristup selekciji grožđa u Château Fleur Haut Gaussens u Véracu, blizu Fronsac-a, Lhuillier (na slici iznad) iznajmio je denzimetrijski sortirač kao test za berbu 2018. Rezultati su bili toliko uspješni da je inestirao u sopstvenu mašinu od 32.000 evra za naredne berbe. Mašina omogućava Lhuillier-u da postigne precizan izbor bobica uz djelić cijene drugih tehnologija kao što su mašine za optičko sortiranje. Takođe štedi na troškovima rada.

„Logistika prijema grožđa ostaje manje-više ista“, kaže Lhuillier. “Veličina prijemne linije je kompaktnija i zahtijeva manje ljudi.” Jedina dodatna mjera je: “Promjena vode svaka četiri sata uz prilagođavanje otopine prema sorti grožđa.”

Denzimetrijski sortirač

Prije nego što stigne denzimetrijski sto za sortiranje (denzimetrijski sortirač), grožđe bi se sortiralo na mašini za berbu, zatim na vibracionom stolu sa dvije osobe koje su eliminišu MOG (nečistoće), a zatim na Vaucher-Beguet Mistral stolu za sortiranje, sa dvije do četiri osobe koje bi vršile konačnu selekciju. Sada počinje prijem na vibrirajućem stolu koji ispušta sok i eliminiše dio otpada. Sa vibracionog stola, očišćeno grožđe ide u denzimetrijsku kadu za automatsko sortiranje.

Govoreći o uticaju novog sistema na vina, Lhuillier kaže: „Za berbu 2018., upotreba mašine je rezultirala značajnim povećanjem kvaliteta, jer je grožđe koje se koristi odabrano iz srca berbe… Ova nova tehnologija nam omogućava da fino prilagodimo svoj pristup i da stvorimo vina koja još preciznije tumače berbu.”

Denzimetrijski sortirač-prednosti

Lhuillier navodi sledeće prednosti:

  • Homogenost bobica koje ulaze u rezervoare od nerđajućeg čelika;
  • Nježno čišćenje bobica;
  • Eliminacija svih otpadaka iz šire;
  • I više konzistentnosti kvaliteta, strukture, voćnosti i balansa u vinima.

Još jedna prednost je da se šećerna otopina može prilagoditi zahtjevima berbe. U dvorcu se uglavnom vrše dvije ili tri kontrole svake parcele u okviru imanja od 40 ha i svake od 27 parcela Merlot, Malbec, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Sauvignon Blanc, kao i svake mikro parcele. “Sa analizama bobica prije berbe imamo ukupnu mapu kvaliteta i eventualnih nedostataka na svakoj parceli u smislu kiselosti, pH, itd. prije berbe. Denzimetrijskom kupkom možemo prilagoditi dozu otopine na osnovu ovih početnih procjena berbe.”

Pitao sam se da li otopina šećera ispire prirodne kvasce. Lhuillier ističe: „Oni provode manje od 10 sekundi u ovoj vodi i do sada nisam primijetio značajnu promjenu u autohtonim kvascima između prije i sada. Ali vidjećemo sa kompleksnom berbom 2021.”

Denzimetrijski sortirač

Château Fleur Haut Gaussens proizvodi oko 250.000 boca vina godišnje. Njegova prva vina proizvedena pomoću novog denzimetrijskog stola za sortiranje uključuju:

  • La Viminière 2018 (100% Malbec)
  • La Bergeronnette 2018 (100% Cabernet Franc)
  • Château Fleur Haut Gaussens 2018 (85% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 5% Malbec)
  • Grand Vin 2018 (jednaki dijelovi Merlot, Cabernet Franc i Malbec)

Izvor: https://www.internationalwinechallenge.com/. Naslov orginala: Why I use a densimetric sorter (Zašto koristim denzimetrijski sortirač). Objavljeno: 19.10.2021. by Chris Boiling. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i: https://ovinu.info/flash-detente-tehnologija/

Dobro je znati-ako niste znali? “Vino čini svakodnevni život lakim, manje užurbanim, sa manje napetosti i tolerantnijim”. Benjamin Franklin.