Grešake prilikom kupovina vina kao poklona

vino vinska kultura zabava

Kupovina vina kao poklona. Boca vina može biti poklon bilo kojem prijatelju koji voli vino ili važnom rođaku, ali sa zbunjujućim etiketama i odvraćajućim natpisima, izbor boce nije uvijek tako jednostavan kao što se čini. Dip WSET certifikovani edukator Lydia Harrison otkriva uobičajene greške koje ljudi čine prilikom kupovine vina kao poklona i predlaže kako ih izbjeći.

Kupovina vina kao poklona

1. Nedostatci pripreme. Postoji puno web stranica, blogova i edukatora koji vam mogu pomoći u preporukama, pa ako se osjećate izgubljeno, potstražite ih prije nego što započnete kupovinu. Godišnji vodiči o vinu za klasične regione takođe vam govore šta se sada pije ili šta će biti sjajan dodatak nečijem podrumu.

Predrasude i biranje

2. Predrasuda robne marke. Poznati nazivi vina možda su primamljivi, ali ćete na kraju mnogo platiti samo brend. Pronađite nešto jedinstvenije iz regije sa sličnom klimom koristeći istu sortu grožđa. Pinot Noir sa Novog Zelanda odlična je alternativa za Burgundijski Pinot Noir. Cabernet Sauvignon i mješavine Merlota iz Čilea su sjajna nova vina novog svijeta kao zamjena za vina Bordeaux.

3. Izbjegavanje savjeta. Tražiti pomoć trgovca nije greška, to je pametan potez. Oni su vjerovatno visoko obrazovani i probali su čitav asortiman, tako da vam mogu pružiti najbolju uslugu i svoje znanje prilagoditi vašim željama. Da, oni žele popravitii prodaju, ali cijenit će vaše zadovoljstvo iznad vrijednosti vaše potrošnje.

4. Biranje po spoljašnjem izgledu. Iako luksuzni natpis može učiniti poklon privlačnim, to ne govori ništa o vinu koje stoji iza njega. Pročitajte sitan natpis jer će vam to otkriti najviše o tome što možete očekivati od vina i priču o njegovoj proizvodnji. Svako može platiti vrhunske dizajnerske radove, ali vinar je taj koji proizvod čini odličnim.

Ponude i kupovina

5. Ne činite to ličnim. Razmislite o osobi za koju kupujete i odaberite bocu koja će mu odgovarati. To bi moglo biti vino sa njihove omiljene destinacije za odmor ili negdje gdje očajno žele otići, ili možda iz vinarije čije se ime nekako odnosi na njih. Možete čak priložiti čestitku sa poslovicim koja kaže zašto ste odabrali upravo to vino.

6. Tražite posebne ponude. Supermarketi vam često kradu pažnju svijetlim natpisima po bocama koje trebaju da uklone sa polica, ali to ne znači da su to prava vina za vas. Ne zbunjujte se oznakama sniženja i uzmite sebi vremena da pročešljate police kako biste pronašli savršenu bocu za pravu cijenu.

7. Kupovina prema cijeni. Najljepša boca u okviru vašeg budžeta možda neće biti najskuplja na polici. Proizvodni procesi, boca, porezi i potražnja utiču na cijenu vina, tako da cijena ne odgovara izravno kvalitetu. Manje poznate regije ili sorte mogu ponuditi veliku vrijednost za manje novca.

Zaslijepljenost izborom

8. Zaboravljate hranu. Sva vina idu sa različitim namirnicama, zavisno o pojedinačnim ukusima. Razmislite o poklonu boce uz nešto sa čime ćete je upariti, poput vina koje ide uz njihov omiljeni obrok ili odaberite klasično uparivanje poput Sancerrea i kozjeg sira ili biscotti (biskvita) sa desertnim vinom poput Vin Santo (možete ih umočiti u vino!).

9. Odbojnost prema alkoholu. Uz toliko inovacija među alkoholnim pićima, šteta je ne smatrati ih alternativom vinu. Ne samo da flašu alkohola može dijeliti više ljudi, ona će i trajati duže tako da primatelj pokolona ima dar koji može koristiti i drugi put. Gin je izuzetno popularan izbor sa širokim izborom dostupnih klasičnih i zanatskih opcija.

10. Zaslepljenost izborom. Ako je zaslijepljenost raznolikošću boca preveliki izazov, odlučite se za različite dodatke koja prate vina. Od naprava za hlađenje vina, vadičepa do zanimljivih knjiga, postoji puno alternativa samom vinu. Ili šta je sa ulaznicama za degustaciju vina ili kuponom za WSET kurs o vinu kako bi proširili svoje znanje?

Pogledati i: https://ovinu.info/vinogradarstvo-u-brojkama/

Naslov orginala: 10 common mistakes when buying wine as a gift. Izvor: https://wsetglobal.com/; Objavljeno: 12.12.2018. by WSWT Global. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, kupovina, poklon