Istorija vina – 27. dio – Moderno i savremeno doba – Uvod

grožđe istorija vino

Istorija vina – 27. dio – Moderno i savremeno doba. U doba renesanse vino je cirkulisalo cestama, morem, rijekama i kanalima, u bačvama i dugim posudama… U promet je puštena nova vrsta posude, staklena boca i ponovo se pojavljuje upotreba plute za proizvodnju čepova…

Istorija vina – 27. dio - Moderno i savremeno doba
Sorta Gamay, izvorhttps://www.wein.plus/

Moderno i savremeno doba

Od doline rijeke Loare do vrata Pariza (Île de France), zemlja je prekrivena vinovom lozom. Prvobitno proizvodivši kvalitetno vino, pariški vinograd je u 18. vijeku izgubio svoje plemenite sorte grožđa. Favorizujući sortu Gamay, koja je omogućavala obilatu, ali osrednju proizvodnju vina. Region Champagne (Šampanja) rađa vino koje će uskoro postati poznato.

Holanđani, nakon što su pokrenuli proizvodnju eaux-de-vie (rakije) na jugozapadu Francuske (Saintonge i Cognac), okrenuli su se Španiji, a zatim i Portugalu, gdje su pomogli razvoju vinarstva u regiji Porto. U Sjevernoj Americi, prvi pokušaji uzgoja domaće loze nisu baš uvjerljivi.
Vino se pije na mnogim mjestima, uključujući taverne, kabaree i popularna okupljanja (vašare) koje cvjetaju na vratima Pariza kako bi se izbjeglo plaćanje poreza. Krijumčarenje i lažna trgovina cvjetaju… Kada je 1789. godine udruženje zemljoradnika proširilo poresko područje glavnog grada za nekoliko kilometara, uključivši pripajanje svih kafana, pobuna je znatno porasla.

Sve do sredine 20. vijeka, vinogradarska tehnika i načini proizvodnje vina su se popravljali, ali bez velikih promjena. Većina tehnika je i danas u upotrebi. Nakon 1950. godine dogodili su se veliki preokreti na svim nivoima i u svim oblastima vinogradarstva. Međutim, ovim se nećemo baviti u ovom dijelu jer nedostaje neophodna retrospektiva da bi im se pristupilo sa arheološke tačke gledišta.

Na kraju, treba napomenuti da se, zahvaljujući preventivnoj arheologiji, broj iskopanih lokaliteta znatno povećao u posljednjih deset godina, otvarajući nove perspektive proučavanja u rasponu od evolucije pejzaža do tehnika i stilova života društava. Ova istraživanja, povezana sa novim disciplinama kao što su palinologija, karpologija, genetika ili biohemija… omogućila su dublju obnovu znanja o vinovoj lozi i vinu.

Izvorhttps://www.inrap.fr/Naslov orginala: Archeologie du vin: Histoire-du-vin – Moderne et contemporain – Introduction (Arheologija – Istorija vina – Moderno i savremeno doba – Uvod). Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/istorija-vina-26-dio-srednji-vijek-razmjena-i-trgovina/