Rusija

Rusija – regioni i sorte

region sorta vinarstvo vino vinogradarstvo

Rusija. Vinarstvo i samo vino oduvek su igrali i igraće važnu ulogu u životu Rusije. To je zemlja sa vjekovnom istorijom vinarstva, koja je, naravno, imala svoje uspone i padove. Vjeruje se da je vinarstvo postojalo već u vrijeme antičke Grčke, posebno na poluostrvu Krim i poluostrvu Taman. Vino je uvijek bilo sastavni dio carskih prijema i balova.

Ruska vinska industrija

Brzi razvoj vinogradarske i vinarske industrije započeo je za vrijeme SSSR-a, ali kampanja Mihaila Gorbačova (Mikhail Gorbachev) protiv alkohola ozbiljno je potkopala industriju. Tek 2000-ih, uz priliv novih investicija, kao i angažman stranih stručnjaka i mladih ruskih vinara, započela je nova faza razvoja. Kvalitet vina proizvedenog u Rusiji svake godine se poboljšava, a potrošnja u zemlji takođe raste.

Ovaj analitički rad prikazuje trenutno stanje u ruskoj vinskoj industriji. Koncept “vinske industrije” uključuje vinogradarstvo, vinarstvo, tržište vina i vinski biznis.

Vinogradarstvo

Ukupna površina vinograda u Rusiji. Prema podacima Federalne državne službe za statistiku Rusije (u daljem tekstu Rosstat), u 2019. godini vinogradarska površina svih kategorija posjeda iznosila je 95.900 ha.

Glavne regije za uzgoj grožđa u Rusiji. Klima u južnim regionima Rusije je povoljna za uzgoj vinskog grožđa. Krasnodarski kraj je najveći ruski region po površini vinograda. Prema podacima Odeljenja za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede i prerađivačke industrije Krasnodarskog kraja, na dan 1. januara 2020. godine, vinogradarska površina u regionu iznosila je 27.520 ha, od čega je 20.600 ha vinske sorte, a 4.500 ha zasađeno stonim sortama. Više od 70 specijalizovanih preduzeća i oko 150 malih preduzeća bavi se vinogradarstvom u Krasnodarskom kraju. Glavne regije uzgoja grožđa u Rusiji takođe uključuju:

 • Krim (Republika Krim i Sevastopolj)/Crimea (Republic of Crimea and Sevastopol)
 • Republika Dagestan/Republic of Dagestan
 • Stavropol region/Stavropol region
 • Rostov region/Rostov region
 • Kabardino-Balkarska Republika/Kabardino-Balkarian Republic
 • Volgograd region/Volgograd region

Glavne sorte grožđa koje se uzgajaju u Rusiji

U Rusiji se uzgajaju i autohtone i međunarodne sorte grožđa. Prema statističkim podacima (the Russian Wines Competition 2020), najpopularnije međunarodne sorte grožđa su:

Najpopularnije autohtone sorte uključuju:

Bruto berba grožđa u Rusiji. Prema Rosstatu, u 2019. ubrato je 678.000 tona.

Ruska vinska industrija

Vinarstvo

Glavne ruske vinske regije. Krasnodarski kraj je najveći proizvođač mirnih i pjenušavih vina u Rusiji. U 2019. godini proizvela je 43% ruskog mirnog vina i 36% pjenušavog vina (prema podacima Odjeljenja za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede i prerađivačke industrije Krasnodarskog kraja).

Broj vinarija u Rusiji. Studija ruskih vina koja se prodaju u maloprodajnim objektima sprovedena je u okviru priprema za takmičenje ruskih vina 2020. Na osnovu toga može se tvrditi da Rusija trenutno ima oko 70 vinarija sa komercijalno dostupnim vinima koja su popularna među ljubiteljima vina.

Obim proizvodnje vina u Rusiji. Prema Federalnoj službi za regulaciju tržišta alkohola (Rosalkogolregulirovanie), 328 miliona litara mirnih vina i 132 miliona litara pjenušavih vina proizvedeno je u Rusiji u 2019. godini, 8% i 6% više nego u 2018. godini, i prvi rast u četiri godine. Statistika pokazuje da Rusija proizvodi više mirnog crvenog nego bijelog vina, 58% odnosno 42%. Najveći proizvođači vina u Rusiji u smislu prihoda su:

 • Ariant Group (LLC Kuban-Vino, Krasnodar region; LLC CPI-ARIANT, Chelyabinsk region)
 • CJSC Abrau-Durso (Krasnodar region)
 • Igristye Vina Group (CJSC Igristye Vina, St Petersburg; CJSC Rosinka – sparkling and brandy plant, Samara region)
 • PJSC Fanagoria (Krasnodar region)
 • FSUE PJSC Massandra (Republic of Crimea)

Naslov orginala: The Russian Wine Industry from A to Z (Ruska vinska industrija od A do Ž) (2020). Izvor: https://vineandwine.vin/en/. Tekst: Leonid Fadeev. Objavljeno: 04.07.2020. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Pouka iz života: Valdov treći zakon. Sve žene postanu kao njihove majke. U tome je njihova tragedija. Nijedan muškarac ne postane kao svoja majka. U tome je njegova tragedija.