Izbor tipa rezidbe

Izbor tipa rezidbe i uzgojnog oblika

rezidba uzgojni oblik vinograd vinogradarstvo

Izbor tipa rezidbe i uzgojnog oblika. Faktori koji utiču na izbor. Rezidba vinove loze je najvažnija ampelotehnička mjera u vinogradu. Nepravilno provođenje i nepoznavanje pravila rezidbe katastrofalno se odražava na prinos i kvalitet grožđa određene sorte. Da bi tip rezidbe zadovoljio vinogradara bitno je i opredijeliti se za odgovarajući raspored lastara u prostoru. To je uzgojni oblik čokota.

Izbor tipa rezidbe
Vinograd Sjeverovci – uzgojni oblik: Guyot simple-Guyot jednokraki (Foto: Dragutin Mijatović)

Izbor uzgojnog oblika čokota i odgovarajućeg naslona su samo nadogradnja već započeta izborom tipa rezidbe posađene sorte. Rezidbom se definiše prinos koji se ogleda u kvalitetu grožđa, odnosno kvalitetu proizvedenog vina.

Najjednostavnija i najmanje komplikovana strategija za izbor tipa (načina) rezidbe i izbor odgovarajućeg sistema uzgoja je odabrati najčešći lokalni sistem. Zatim pažljivo slijediti upute za upravljanje rezidbom koje su dali savjetnici i uspješni vinogradari iz regiona.

Ovakav pristup, izbor tipa rezidbe i sisteme uzgoja ima sledeće prednosti:

  • Opredjelenje za uobičajeni uzgojni oblik i tip rezidbe regiona vjerovatno znači da je pogodan i uspješan u dotičnom regionu. Možda postoje bolji pristupi, ali vinogradari možda neće željeti da se kockaju sa mogućim neuspjehom.
  • Postoji mnogo vinogradara koji imaju vještine i sposobnost da to dobro funkcioniše. Usvajanje prakse uspješnih vinogradara je siguran pristup, kao i sigurnost da ćete imati nečije rame za plakanje ako stvari krenu po zlu.
  • Oprema za rukovanje grožđem je vjerovatno relativno jeftinija i široko dostupna. Takođe se može istražiti upotreba polovnih mašina ili opcije zajedničke upotrebe mašina.
Izbor tipa rezidbe
Vinograd Barlovci (Foto: Željko Ćosić)

Bez obzira na gornja razmatranja, u slučajevima u kojima su regioni koristili sisteme uzgoja koji nisu najprikladniji, posljedično uvođenje novih ideja i sistema donijelo je dobit u prinosu i kvalitetu grožđa. Dileme su tu, samo ih treba riješiti. SRETNO.

Naslov orginala: Izvor: Factors Influencing Choice of Pruning/Training Strategies (Faktori koji utiču na izbor strategije rezidbe i uzgojnog oblika). David Jackson. Monographs In Cool Climate Viticulture – 1. Pruning And Training. Edition 2001: Daphne Brasell Associates Ltd. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

Zanimljivosti o lozi i vinu: Dobro vino, je dobro poznato ”stvorenje”, ako se koristi na pravi način (William Shakespeare).