Japanska željeznička stanica prodaje svoje vino

grožđe region vino vinska kultura

Japanska stanica prodaje vino. Željeznička stanica u japanskom gradu Shiojiri pušta u promet prvo vino. Vino je proizvedeno od grožđa sa čokota posađenih na peronima željezničke stanice još davne 1988. godine.

Japan - stanica prodaje vino

Shiojiri, koji se nalazi u centralnoj japanskoj prefekturi Nagano, ima dugu povezanost sa uzgojem grožđa. U prefekturi se nalaze vinske regije Chikumagawa, Kikyogahara, Nihon Alpe i Tenryugawa i možda je najpoznatija po svom Merlot-u. 

Željeznička stanica je zasadila “čokote” na peronima tri i četiri u kasnim 80-im kao način da promovišu lokalno vino turistima koji posjećuju to područje. Stanični (peronski) Merlot i Niagara, sorte koje donose rod na pergolama, održava osoblje Japanske željeznice i lokalno stanovništvo. Oni mogu volontirati kako bi pomogli u orezivanju i berbi grožđa, pod vođstvom lokalnih stručnjaka, navodi Japan Today. Kao što je Wine Spectator's Unfiltered izvijestio, grožđe prije nije prerađivano u vino, a umjesto toga grožđe se davalo putnicima ili su ga studenati enologije koristili za svoja istraživanja. Međutim, prošle godine (2019) prvi put je odlučeno da se grožđe koristi za proizvodnju vina za proslavu 60. godišnjice grada Shiojiri. Proizvedenih 100 boca vina u lokalnoj vinariji, bit će ovog mjeseca pušteno u prodaju.

Probajte kviz: https://ovinu.info/znanje/

Naslov orginala: Japanese Train Station To Release First Wine. Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Slika: Shiojiri Tourism Association. Objavljeno: 05.08.2020. by Phoebe French. Prevod: Dragutin Mijatović