Zašto „stresne“ loze daju bolja vina

đubrenje grožđe navodnjavanje vinarstvo vino vinograd vinogradarstvo vinova loza

Stresne loze. Šta stresnu lozu čini boljom za proizvodnju vina? Michael Orme, e-poštom, pita: Uvijek čitam kako “stresne” loze – željne vode ili različitih hranjivih sastojaka u tlu – daju najbolje vino. Zašto? Što zapravo vinova loza u tim okolnostima čini da taj fermentisani sok od grožđa je “bolje” vino?

Stresne loze

Steve Smith (Master of Wine), u firmi Smith & Sheth i Pyramid Valley na Novom Zelandu odgovoran za vinovu lozu i vino, odgovara: Razmišljajmo kao vinova loza! Moj razlog za postojanje nije da dajem vino, već da moje grožđe bude što zrelije, što će privući ptice da jedu moje grožđe, kako bi se raširilo moje sjeme i moja vrsta produžila život. Ako je život previše lagan, na plodnim tlima napunjenim vlagom, moja tendencija je baciti svu energiju (šećer) na razvoj lastara i lišća, jer to za moj život ne predstavlja rizik, tako da ja mogu procvjetati tamo gdje jesam – nema potrebe slati energiju grožđu, jer mi ptice ne trebaju.

Borbena loza daje nabolja vina

Ako rastem u manje plodnom prostoru, a voda nedostaje, mislim da moram otići odavde jer mogu umrijeti. Najbolji način da to učinim nije razvoj lišća, već uložiti svu svoju energiju u grožđe i učiniti ga slatkim i ukusnim za ptice, tada se moje sjemenke raznose. Grožđe, slatko i ukusno za ptice takođe znači izvrsno za vinarstvo: jednostavno tako. Odatle potiče izraz “borbena loza daje najbolje vino“. To je dobar pravac. Prevelika borba znači super visoki šećer (ili bez šećera, jer mi otpadaju svi listovi!), bez kiselina, žilavih tanina, mršavih okusa; premalo borbe, premalo šećera, visoke kiseline, tanka vina.

Svaka sorta, podloga i mjesto su različiti; borba u različitim fazama vegetacije daje različit odgovor. Umjetnost je vinogradara da se ovo ispravno shvati, a fraza bi zapravo trebala biti “malo borbe za lozu daje najbolje vino“.

Pogledati i: https://ovinu.info/terroir-predvidja-stres-i-to-mozete-okusiti/

Naslov orginala: Why do ‘stressed’ vines produce better wines? Ask Decanter (Zašto stresne loze daju bolja vina) Izvor: https://www.decanter.com/. Slika: Ales Me/Unsplash. Objavljeno: 01.07.2020. by Steve Smith MW. Prevod: Dragutin Mijatović