Južna Afrika – regioni, sorte i vina

region sorta

Južna Afrika. Ovo je jedna od najuzbudljivijih i stimulišući vinskih nacija u ovom trenutku. Provela je posljednjih decenija vraćajući se od režima koji je gotovo osakatio njenu vinsku industriju, a sada je spremna da postane glavni igrač na britanskom tržištu vina, trenutno na osmom mjestu u svijetu po obimu proizvodnje vina. Ono što se čini da Južna Afrika radi zaista dobro nije samo pružanje razumnih vina od oko 5 funti, već nam sve više daje i neka fantastična vina veće vrijednosti.

Regioni i sorte

Regioni: Olifants River, Northern Cape, Breede River Valley, Klein Karoo, Coastal Region i Cape South Coast.

Južna Afrika

Sorte: Što se tiče grožđa, Južna Afrika pokriva sve osnove što se tiče međunarodnih sorti, ali ima nekoliko posebnih u kojima se ističe. Sauvignon Blanc je savršeno prilagođen toploj klimi u zemlji, iako je malo vruća. Chardonnay također dobro uspijeva, kao i crne sorte Merlot i Cabernet Sauvignon. Ipak, najbolje od svega – a ovo je sa čvrstim pogledom na budućnost, jer još uvijek nema mnogo njih koji su dospjeli na tržište Velike Britanije – izgleda da crna sorta Shiraz (Syrah) ima ogroman potencijal, proizvodeći čudesno robusna, karakterna vina sa puno punoće! Tu su i jedno ili dva vrhunska pjenušava vina koja proizlaze iz vinograda u zemlji, najbolja od bijele sorte Chenin Blanc.

Od ostalih sorti tu su, bijele: Colombard i Muscat of Alexandria, te crne: Pinotage i Pinot Noir

Južna Afrika

Južna Afrika – Region Cape South Coast

Walker Bay je jedan od ključnih područja u Cape South Coastu. Proizvodi svježi, kremasti Sauvignon Blanc, zajedno s aprestižnim vinima Chardonnay u burgundskom stilu i Pinot Noir. Vinogradi u ovom području uživaju u dugim ljetima sa puno sunca, koje hlade jugoistočni povjetarac, stvarajući spori proces zrenja.

Južna Afrika

Rezultirajuće grožđe ima koncentrovane arome, ali i dalje može zadržati visoku kiselost. Ovim intenzivnim okusima pomažu i niski prinosi. Vrhunska vina izlaze iz područja Walker Bay, stičući globalno priznanje kako bi se takmičili sa moćnim Stellenboschom. Još jedno značajno područje je Elgin, koje je poznato po sortama i vinima Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pinot Noir. Tradicionalno poznat kao ključna regija za izvoz jabuka u Južnoj Africi, sada je poznatiji po svojim aromatičnim vinima.

Klima i geografija. Cape South Coast je jedna od najhladnijih regija u Južnoj Africi, sa moritimnom klimom. Tla su ovdje obično pješčani škriljci sa visokim sadržajem gline, sa dobrom drenažom i sposobnošću da dobro zadržavaju vodu. Područja kao što je Elgin doživljavaju osvježavajuće ranojutarnje magle, što rezultira grožđem punog karaktera sa velikim voćnim okusima.

Izvor: https://www.virginwines.co.uk/. Naslov orginala: South African Wine Regions. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali: Vjerovali ili ne, postoje ljudi koji imaju strah od vina. To se zove “enofobija”. Boce koje imaju životinje na etiketi poznate su kao “Critter Wine”.