Malaga – slatko likersko vino

jako vino okus vina region slatko vino vinarstvo vino vinska kultura

Malaga, govoreći o vinu, obično se misli na slatko likersko vino poznato od davnina, čija je fermentacija prekinuta alkoholom kojim se vino pojačava do jačine od 18% do 22% vol. Prirodno slatko vino Malaga (Vinos naturalmente dulces), ima sadržaj alkohola od najmanje 13% vol i nastaje isključivo fermentacijom, bez pojačavanja alkoholom.

Malaga

Malaga vino može se proizvoditi samo u DO Málaga (Denominación de Origen). Slatka vina se proizvode i u dva druga područja DO u provinciji Málaga, Sierras de Málaga i Pasas de Málaga. Ipak, nije dozvoljeno imenovati ih Málaga.

Vino Malaga je na tržištu u raznim vinskim stilovima, od blijedožute do zlatne ili jantarne do tamno smeđe i crne i ne samo slatko, već i srednje slatko, polusuvo i suvo. Arome se kreću od grožđica, karamele i kandiranih citrusa do nota kafe i sladića, zavisno o trajanju odležavanja u buretu.

Vinogradska područja Málaga

Sredinom 19. vijeka u pokrajini Malaga je još uvijek bilo 100.000 ha pod vinogradima, a danas postoji samo oko 12.000 ha u pet različitih vinogradarskih regija Axarquía, Norte, Montes de Málaga, Manilva i Serranía de Ronda. Vinogradi se protežu u podnožju Sierra Nevade do visine od 1.000 metara sa raznolikom mikroklimom i tlima.

Malaga
Regioni proizvodnje vina Malaga

Pored ilovastog zemljišta, obogaćenog pjeskom i liskunom, postoje i škriljasta tla (Axarquía, Montes de Málaga). Zemljišta od krede su na zapadu region Manilva, a krečnjačka u regionu Serranía de Ronda, Norte.

U južnim primorskim područjima Axarquía, Montes de Málaga i Manilva općenito vlada blaga mediteranska klima. U unutrašnjosti (Norte, Serranía de Ronda) preovladava kontinentalna klima sa vrlo toplim, suvim ljetima i hladnim, mraznim zimama. U područjima u blizini Mediterana godišnje padne između 300 i 700 mm padavina, više padne u unutrašnjosti.

Posebno u vinogradima od 600 do 1.000 metara nadmorske visine, temperaturna kolebanja između dana i noći su veoma izražena i doprinose formiranju tipičnih sortnih aroma. Oko 3.000 sunčanih sati godišnje pruža odlične uslove za sazrijevanje i naknadno sušenje grožđa.

Proizvodnja vina Málaga

Prema podacima: https://www.andalucia.com/. Tipovi slatkog vina Malaga. Zvanično postoje dva tipa vina Malaga.

  1. Vinos de Licor” – pojačano vino sa 15% – 22% alkohola

2.  “Vinos tranquilos” – vina ne pojačavana alkoholom a koja uključuju:

A.”Dulce Natural” i “Vino Naturalmente Dulce” – prirodno slatka vina proizvedena od prezrelog grožđa Pedro Ximénez ili Moscatel, gdje je sadržaj alkohola (dobijen samo fermentacijom, a ne pojačavanjem) veći od 13%.

B.Slatka vina od sušenog grožđa (uvas pasificadas). Vina do 15% alkohola.

Málaga se tradicionalno proizvodi od grožđa izloženog suncu, koje se sušilo na travnatim prostirkama oko tri sedmice. Danas postoji mnogo različitih tipova proizvodnje vina. Postoje četiri različita osnovna vina: Vino Dulce Natural, Vino Maestro, Vino Tierno i Vino Naturalmente Dulce, koja se razlikuju u pogledu berbe i/ili vinifikacije.

Sorte za proizvodnju vina Malaga

Glavne sorte grožđa za sva bazna vina su Pedro Ximénez i Muscat d’Alexandrie. Vino Dulce Natural se uglavnom proizvodi od vrlo zrelog grožđa, iako se može uključiti manji udio sušenog grožđa. S druge strane, Vino Tierno se mora sastojati uglavnom od grožđa sušenog na suncu. To se odražava i u potrebnom minimalnom sadržaju šećera u širi. Za Vino Tierno, šira mora imati preko 350 grama šećera po litri. Za Vino Dulce Natural sadržaj šećera je samo 212 grama po litri. Fermentacija u oba vina je prekinuta alkoholom, ali do tog vremena mora biti proizvedeno najmanje 4% alkohola iz prirodne fermentacije.

Malaga

U Vinu Maestro, pretežno proizvednom od prezrelog grožđa, 8% čistog alkohola dodaje se širi prije fermentacije. Ovo rezultira vrlo sporom fermentacijom, koja se obično zaustavlja na 15% -16% ukupnog alkohola. Maestro mora sadržavati najmanje 100 grama zaostalog šećera na kraju fermentacije.

Vino Naturalmente Dulce se proizvodi od prezrelog grožđa čija šira mora imati najmanje 300 grama šećera po litri. Njegov sadržaj alkohola od najmanje 13%, mora se postići bez dodavanja alkohola. Obično se prodaje kao poseban tip vina Malaga.

Osnovna vina Malaga

Od osnovnih vina Vino Tierno, Vino Maestro i Vino Dulce Natural proizvode se svi tipovi Vino de licor. Osim toga, koristi se mnogo različitih načina miješanja. Na primjer, suva vina i koncentrovana šira (Arrope) od zrelog i sušenog grožđa sorti Doradila, Airén i Romé mogu se koristiti za podešavanje nivoa slatkoće, ali samo do maksimalnih 30%.

Za sva Malaga vina potrebna je vinifikacija u jednom od Bodega Malaga. Uz nekoliko izuzetaka kao što je Málaga Pálido, sva vina odležavaju oksidativno u hrastovim buradima. Vrijeme sazrijevanja varira, zavisno o starosnoj klasifikaciji, od najmanje 6-24 mjeseca za Malaga vino, do više od pet godina za Málaga Trasañejo. Po vremenu razvoja između ova dva vina su Málaga Noble (2-3 godine) i Málaga Añejo (3-5 godina). Različite berbe Malaga vintage vina često se miješaju kako bi se zaokružio okus. To je neizbježno slučaj sa često korištenim Solera sistemom, poznatim po sazrijevanju vina Sherry.

Stilovi Málaga vina

Klasifikacija različitih stilova vina (tipova vina) Malaga uzima u obzir okus sorte grožđa, sadržaj šećera, dodatak arrope-a, starenje vina ili ekspanziju i, da je odgovarajuće boje.

Ako je navedena sorta, ili Pedro Ximénez ili Moscatel, tada se ova vina moraju proizvoditi isključivo od ovih sorte. Sortna vina bez dodatka Arrope i bez odležavanja nazivaju se Pálido. Vino pod nazivom Vendimia Asoleada proizvodi se samo od sušenog grožđa sorte Pedro Ximénez i/ili Moscatel.

Šećer u vinu Malaga

U principu, Málaga vina se dijele na “suvo” (seco – manje od 45 grama šećera po litri) i “slatko” (dulce – 45 grama ili više šećera po litri). Vino koje ima više od 12 grama i manje od 45 grama po litri može se nazvati “polusuvo” (semiseco). Vino koje ima između 45 i 140 grama šećera po litri može se nazvati “poluslatko” (semidulce).

Malaga vinaDodavanje ArropeNeprevreli Šećer, g/lBojaSazrijevanje
Dry Pale/ Pale Dryne<45blijedo žuta -zlatnaneobavezno
Sweetneobavezno>140ćilibarna – crnaobavezno
Pale Creamne45 – 100blijedo žuta -zlatnaneobavezno
Pajaretene45 – 140zlatna – ćilibarnanajmanje 2 god
Dulce Crema/ Cremada75 -125ćilibarna – mahogonijnajmanje 2 god

Oznake Dry Pale ili Pale Dry, Pale Cream, Pajarete, Dulce Crema ili Crema i Sweet uglavnom se zasnivaju na nivou slatkoće, ali istovremeno ne samo da su u skladu sa zahtjevima DO po sadržaju šećera, već i u pogledu mogućeg dodavanja koncentrovane šire (Arrope), a uključuje i odležavanje vina i ako je odgovarajuće boje.

Ako je data indikacija boje, onda se može očitati koliko je procenata Arrope dodano, posebno za tipove Dulce Crema ili Crema i Sweet. Vino pod nazivom Dorado ili Golden mora biti proizvedeno bez dodatka koncentrovane šire. Rojo Dorado ili Red Gold Málaga može sadržavati do 5%, Oscuro ili Brown između 5 i 10% koncentrovane šire, boje od 10 do 15% i Negro ili Dark oko 15% Arrope.

Lacrimae Christi

Postoji i tip vina poznata kao Lágrima, koja nastaje bez presanja, isključivo iz samotoka koji se dobija vlastitom težinom grožđa. Nakon više od dvije godine odležavanja u drvenom buretu, ovo vino se zove Lacrimae Christi.

Vina Malaga na osnovu odležavanja u buretui boci i klasifikuje se pod sledećim nazivima:

  • “Malaga” – od 6 do 24 mjeseca.
  • “Málaga Noble” – od 2 do 3 godine.
  • “Málaga Añejo” – od 3 do 5 godina.
  • “Málaga Trasañejo” – više od 5 godina.
  • “Málaga Pálido” – proizveden po sistemu solera, pri čemu starost nije relevantna jer se berbe miješaju prema istom sistemu koji se koristi u Jerezu za proizvodnju vina Sherry. Što je vino duže provelo praveći krugove solera, to je bolje.

Malaga ima tri DOs (Denominaciones de Origen):

  • DO Malaga (mostly sweet white wines)
  • DO Sierra de Malaga (white, rose and red wines)
  • DO Pasas de Malaga (raisins).

Naslov orginala: Málaga. Izvor: https://dessertwines.online/ Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I: https://ovinu.info/sherry-omiljeno-vino/ i https://ovinu.info/tempranillo-vrijedna-spanska-zvijezda/       

Dobro je znati-ako niste znali?

Najveći pojedinačni proizvođač vina u svijetu je vinarija – E. & J. Gallo. Ovaj amerirčki gigant koju su 1933. u Kaliforniji osnovala dva brata, Ernest i Hulio Galo, danas proizvodi 2,68 milijardi litara vina godišnje. To je oko 1% ukupne svjetske proizvodnje vina. Vinarija posjeduje više od 8.000 ha vinograda širom Kalifornije i još kupuje grožđe. Njihov godišnji promet iznosi više od 4 milijarde dolara (izvor: https://putvina.rs/).