Kako držati čašu vina

vino vinska kultura

Kako držati čašu vina? Pravilno (Right) ili nepravilno (Wrong). Kao što svi znamo, mnogo se otkriva o nama dok se krećemo kroz druženje na zabavi. Način na koji se ponašamo u društvu govori puno o našem samopouzdanju i inteligenciji – isto se može reći i na osnovu načinu na koji pijemo piće, odnosno kako držimo čašu pića.

Bilo da to shvatamo ili ne, držanje osjetljive čaše za vino ili čaše za rakiju (brandy) može nas koštati drugih sastanaka, intervjua i poslovnih veza. Pridržavajmo se svojih lijepih manira i sjetimo se kako držati čašu kada sljedeći put dođemo do šanka ili u bilo koje prefinjeno društvo.

Martini. Svakako, velika kupa za martini je primamljiva za uhvatiti, ali ne da to vide i ostali. Držanje dlanom ohlađenih koktela u kupi zagrijava sadržaj brže nego što je predviđeno, a samim tim i nije prema bontonu. Ako imamo problem sa činom balansiranja čaše, savršeno je prihvatljivo da slobodnom rukom pridržimo čašu odozdo za stopalo čaše.

Vino: Poput martinija, čašu za vino treba držati za dršku da ne bi promijenila temperaturu klasičnog Cabernet-a (okus temperiranog vina).

Rakija (Brandy). Iako većina čaša ide pod geslom “drška uvijek, kupa nikad”, pijuckanje rakije (brendy-ja) je izuzetak od pravila. Ovu čašu je najbolje držati ispod kupe, da toplota dlana prolazi kroz naš srednji i domali prst. Piće će zapravo imati koristi od naše tople ruke jer će rakiji (brandy-ju) pomoći u oslobađanju tih iskonskih mirisa tog plemenitog pića.

Različita pića, nezaboravite: Kako držati čašu vina?

Pogledati i: https://ovinu.info/casa-vina-dnevno-da-se-zivi-vise-godina/

Naslov orginala: How to Correctly Hold Your Drink. Izvor: https://relish.com/; Objavljeno: 03.02.2015. by Emily Arno. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: čaša, vino, vinska kultura, bonton