Kako pronaći vegansko vino

Kako pronaći vegansko vino

okus vina tehnologija vinarstvo

Kako pronaći vegansko vino. Mnogi ljubitelji vina iznenađeni su kada saznaju da nije svaka boca odgovarajuća za vegane – vino se proizvodi od grožđa, zar ne? Ovdje objašnjavamo razlike između veganskog i neveganskog vina, kako različite tehnike proizvodnje vina utiču (ili ne utiču) na okus i gdje možete pronaći pića prilagođena veganima.

Kako pronaći vegansko vino

Više ljudi nego ikad traži biljnu hranu za vrijeme obroka, bilo da se radi o smanjenju uticaja na okolinu ili poboljšanju zdravlja. Stoga ne čudi da oni koji piju vino nastoje osigurati da tečnost u njihovoj čaši bude i veganska.

Bilo bi razumljivo kada biste pretpostavili da je svako vino vegansko, budući da se proizvodi od presanog i fermentisanog grožđa. Međutim, metode proizvodnje koje se koriste u vinariji mogu dovesti do toga da vino bude neodgovarajuće za vegane.

Kako pronaći vegansko vino

Zašto neko vino nije vegansko?

Suština problema je u tome što većina vinara koristi proizvode životinjskog porijekla za bistrenje i stabilizaciju vina. Većina vina prolazi kroz proces čišćenja, gdje se soku dodaje sredstvo za bistrenje kako bi se uklonile neželjene čestice koje mogu uzrokovati zamućenje ili uticati na okus, boju i gorčinu. Sredstvo za čišćenje se veže za ove sitne grudvice i čini ih dovoljno velikim da se filtriraju.

Istorijski gledano, mnogi proizvođači su koristili životinjske proizvode – od bjelanjaka i kazeina (dobijenog iz mlijeka), do isinglass-a (riblji mjehuri) i želatina (napravljenog kuvanjem svinjske kože). Vina koja su ”kažnjena” sa posljednja dva bistrila takođe se ne bi smatrala vegetarijanskim. Ove materije vjerojatno zvuče odvratno, ali dobra vijest je da se potpuno uklanjaju prije nego što se vino flašira. Uprkos tome, korištenje životinjskih derivata u procesu proizvodnje znači da se određena vina ne mogu smatrati veganskim.

Međutim, postoje alternativna sredstva za bistrenje, a njih sve više koriste vinari širom svijeta. Bentonit (vrsta gline) je jedan od najpopularnijih. Druga opcija je poli-vinil-poli-pirolidon (PVPP). Međutim, kao sintetički proizvod, ne smatra se održivom opcijom za vinare koji žele da bilo koji agensi za preradu koje koriste ne budu prirodnog porijekla.

Neki proizvođači izbjegavaju proces bistrenja. Možda ćete na etiketi vidjeti izraze kao što je ‘nije bistreno’ da to naznačite. Ako ste zabrinuti zbog uticaja vina u vašoj čaši na okolinu, takođe je vrijedno paziti na izraze ‘organsko’ i ‘održivo’ na boci (certifikovana organska ili održiva vina moraju biti proizvedena prema zvanično objavljenom standardu). Imajte na umu da ova vina neće automatski biti veganska.

Da li vegansko vino ima drugačiji okus?

Na ovo je lako odgovoriti – ne! Ne postoje fundamentalne razlike u okusu između veganskih i neveganskih vina. Korištena sorta grožđa je primarni faktor koji stvara okus vina, ali drugi faktori kao što je mjesto uzgoja grožđa i korištenje hrastovog bureta za starenje takođe su važni uticaji.

Gdje kupiti vegansko vino

Od vinara se ne traži da na svojim bocama navedu detalje o praksi proizvodnje vina, tako da može biti teško utvrditi je li vino proizvedeno na način prilagođen veganima. Neki proizvođači će imati akreditiovani certifikat koji može biti odštampan na etiketi kako bi se potvrdilo da su određena vina veganska (BeVeg je jedan primjer). Međutim, ovo može biti skupo i proces podnošenja zahtjeva za licencu je dugotrajan. Kao rezultat toga, mnogi proizvođači ne koriste vegansku oznaku iako bi vino koje proizvode ispunjavalo uslove.

Kako pronaći vegansko vino

Veganske etikete vina iz cijelog svijeta

Ako tražite vegansko vino, američka web stranica Barnivore je dobro mjesto za početak. To je internetski imenik vina, žestokih pića i piva, gdje možete upisati ime proizvođača kako biste saznali jesu li njihova vina veganska ili ne. (Da li je određeno vino pogodno za vegane, temelji se na informacijama koje Barnivore prima, a stranica podstiče potrošače da direktno kontaktiraju proizvođače vina ako im je potrebno više detalja kako bi utvrdili je li vino odgovarajuće za njih).

Oh, i ne brinite ako vidite izraze poput ‘meso’, ‘med’ ili ‘koža’ spomenute u bilješkama za degustaciju. Ovi deskriptori dolaze od sorte grožđa, procesa starenja ili drugih postupaka proizvodnje vina. Ne znače da vino nije vegansko!

Naslov orginala: What is vegan wine and how to find it (Šta je vegansko vino i kako ga pronaći). Izvorhttps://www.wsetglobal.com. Tekst: WSET Global. Objavljeno: 28.10.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI

Život. Utile Dulci. Definicija – “korisno sa ugodnim”(“the useful with the agreeable”). Jedan od manje poznatih latinskih izraza. Utile dulci potiče od pjesnika Horacija, koji je u Ars Poetica ponudio sledeće savjete: “Onaj ko spoji korisno sa prijatnim, osvaja svaki glas, oduševljavajući i istovremeno podučavajući čitaoca.”