Uparivanje hrane i vina

Uparivanje hrane i vina – osnove

hrana i vino vinska kultura

Uparivanje hrane i vina. Naučite osnove uparivanja hrane i vina kako biste mogli kreirati vlastita uparivanja. Ovaj vodič će vas uputiti na osnovne korake za uparivanje. Takođe ćete naučiti na šta treba obratiti pažnju u receptu kako biste pripremili bolja uparivanja.

Odličan spoj hrane i vina stvara ravnotežu između komponenti jela i karakteristika vina. Koliko god je uparivanje hrane i vina složeno, osnove su jednostavne za shvatiti.

9 SAVJETA ZA UPARIVANJE HRANE I VINA

Ako tek počinjete, pronaći ćete ove isprobane metodologije za kreaciju dosljedno sjajnih parova. Međutim, kada se bolje upoznate sa različitim vinima, postat ćete sigurniji i moći ćete eksperimentisati kršeći pravila! (Gamay sa pastrmkom bilo kojom?)

 1. Vino bi trebalo da bude kiselije od hrane.
 2. Vino bi trebalo da bude slađe od hrane.
 3. Vino treba da ima isti intenzitet okusa kao i hrana.
 4. Crvena vina najbolje se slažu sa mesom odvažnog okusa (npr. crveno meso).
 5. Bijela vina najbolje se slažu sa mesom laganog intenziteta (npr. ribom ili piletinom).
 6. Gorka vina (npr. crvena) najbolje su izbalansirana sa mastima.
 7. Bolje je kombinovati vino sa sosom nego sa mesom.
 8. Češće nego ne, bijela, pjenušava i roze vina stvaraju kontrastne parove.
 9. Češće nego ne, crvena vina stvaraju kongruentne (podudarne) parove.
Uparivanje hrane i vina
Uparivanje okusa odgovara jedinjenjima okusa.

PODUDARNI PAROVI NASPRAM KONTRASTNIH PAROVA

Kontrastno uparivanje stvara ravnotežu kontrastnim okusima i aromama. Podudarno uparivanje stvara ravnotežu pojačavanjem zajedničkih jedinjenja okusa.

Uparivanje hrane i vina
Plave linije pokazuju podudaranja okusa, a sive linije pokazuju sukobe okusa.

Identifikcija osnovnih okusa

U današnje vrijeme naučili smo da se u hrani nalazi preko 20 različitih okusa – od osnovnih, uključujući slatko, kiselo i masno, do ekstremnih, uključujući ljuto, umami i električno. Srećom, trebate se fokusirati samo na 6 okusa kada sparujete hranu i vino: slano, kiselo, slatko, gorko, masno i pikantno (začinjeno).

Uparivanje hrane i vina

OSNOVNE KOMPONENTE OKUSA U VINU

Vinu uglavnom nedostaju 3 okusa masno, ljuto i slano, ali sadrži kiselo, slatko i gorko u različitom stepenu. Generalno govoreći, vina možete grupisati u 3 različite kategorije:

 1. Crvena vina imaju više gorčine.
 2. Bijela, roze i pjenušava vina imaju više kiselosti.
 3. Slatka vina imaju više slasti.

OSNOVNE KOMPONENTE OKUSA U HRANI

Pojednostavite jelo do njegovih osnovnih dominantnih okusa. Na primjer, pečeni makaroni imaju 2 osnovne komponente: mast i so. Južni roštilj je malo složeniji i uključuje masnoću, so, slatko i začine (plus malo kiseline!). Čak i jela bez mesa mogu se pojednostaviti. Na primjer, zelena salata nudi kiselost i gorčinu; kremasti kukuruz nudi masnoću i slatkoću.

Uzmite u obzir Intenzitet

Hrana: Da li je hrana super lagana ili super bogata? Salata se može činiti lakšom, ali možda je balzamiko sirće sa visokom kiselinom. Ako intenzitet jela u početku nije očigledan, samo se fokusirajte na snagu svake komponente okusa (kiselo, masno, slatko, itd .).

Vino: Je li vino lagano ili punog tijela? Evo nekoliko primjera:

 1. Sauvignon Blanc je laganog tijela, ali ima veću kiselost
 2. Chardonnay ima više tijela, ali obično nije previše kiseo
 3. Pinot Noir je svjetlijeg tijela (za crno vino) i nema previše tanina (gorčine).
 4. Cabernet Sauvignon je punog tijela i ima puno tanina (više gorčine)
Uparivanje hrane i vina

Pronađite kontrastne ili podudarne parove

Sada kada ste identifikovali sve osnovne komponente okusa u vašem jelu, možete početi da se igrate sa opcijama uparivanja. Jednostavan primjer pečenih makarona ponudit će nekoliko mogućih parova:

Komplementarno sparivanje: Bijelo vino visoke kiseline dopuniće masnoću u makaronima. Tako bi, na primjer, tradicionalni recept za makarone i sir sa kremastim bešamel umakom uparen sa prijatnim malo začinjenim bijelim vinom, kao što su Pinot Grigio, Assyrtiko ili Sauvignon Blanc, stvorio komplementarno-dopunsko uparivanje.

Podudarno sparivanje: Bijelo kremasto vino će dodati kremastost jelu. Tako bi, na primjer, tradicionalni recept za makarone i sir sa kremastim bešamel umakom uparen sa kremastim bijelim vinom kao što je Viognier ili Chardonnay stvorio podudarno uparivanje.

POSTAJEMO KREATIVNI

Nakon što uspostavite ravnotežu sa glavnim komponentama okusa i u vinu i u jelu, možete postati kreativni uparujući suptilnije okuse. Evo nekoliko primjera korištenja varijanti makarona i sira.

Crveno vino punog tijela: Ideologija koja stoji iza ovog uparivanja je da će visoka gorčina (tanin) biti izbalansirana solju i masnoćom u makaronima. Ova ravnoteža će vam ostaviti preostale suptilne okuse za uparivanje u siru i vinu. Tako, na primjer, ako vaši pečeni makaroni imaju dimljenu gaudu, možete odabrati Shiraz koji takođe ima zadimljenost (na kraju). Dimni okusi se kombinuju kako bi stvorili podudarno uparivanje, dok tanin u vinu stvara komplementarno uparivanje sa masnoćom u jelu.

Slatko bijelo vino: Ideologija koja stoji iza ovog uparivanja je da se uz uparivanje iznesu slatki i slani okusi. Na primjer, makaroni i sir sa šunkom bi se dobro slagali sa svježim bijelim vinom sa malo slatkoće poput Rieslinga. Kiselina bi stvorila komplementarno uparivanje sa masnoćom, a slatkoća bi djelovala kao dopinsko uparivanje sa šunkom.

Izvor: https://winefolly.com/. Naslov orginala: Food and Wine Pairing Basics  (Osnove uparivanje hrane i vina). Objavljeno: by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Sve do sredine XVII vijeka, proizvođači vina u Francuskoj nisu koristili plutane zatvarače. Umjesto njih su koristili krpe potpopljene u ulju, i njima su zatvarali boce.