Koliko košta francuski vinograd?

vinograd

Koliko košta francuski vinograd? Ako sanjate o proizvodnji vina u Francuskoj, agencija Safer ažurirala je svoju listu cijena vinograda, od legendarne regije Côte d'Or do regiona sa manje “radarskog posmatranja”.

Koliko košta francuski vinograd
 Hervé Lenain / Alamy Stock Photo

Kupovina francuskog vinograda može vas koštati nevjerojatno različitih iznosa, zavisno od stvari poput prestiža apelacije, zdravstvenog stanja vinograda, stanja bilo koje imovine, robne marke ili dionica koje idu uz njih. Nedavno ažurirane brojke francuske agencije Safer ukazuju da je san o kupovini burgundskog grand cru vinograda možda samo otišao malo dalje. Jedan hektar grand cru vinograda u Côte d'Or bio je procijenjen na skoro 6,8 miliona evra u prosjeku 2020. godine, što je 4% više u odnosu na 2019. godinu, prema podacima Safer's. To je to, ako naravno možete pronaći bilo šta za kupiti.

Ako mislite da zvuči zabranjeno, možda bi se složili i neki vinari. Postojala je zabrinutost zbog rastućih troškova zemljišta i povezanih poteškoća u snalaženju u francuskim zakonima o nasljeđivanju.

Jedan hektar vinograda

U cijeloj Francuskoj hektar vinograda sa apelacijama koštao je u prosjeku 150.500 evra u 2020. godini – ili oko 78.000 evra ako se izuzme region šampanja. Šampanja čini 52% vrijednosti svih vinograda sa apelacijama u Francuskoj 2020., uprkos tome što je čini samo 7% zasađene površine, rekao je Safer u svom posljednjem godišnjem izvještaju o cijenama zemljišta. Njegovi podaci pokazuju da je najskuplja površina Côte des Blancs, gdje je loza koštala 1,6 miliona evra po hektaru 2020. godine, iako je pala 3% u odnosu na 2019.

Ukupna vrijednost vinograda u region Champagne pala je za oko 1% prošle godine, uglavnom zbog uticaja Covid-19 na tržište i na potražnju za vinima u regiji, rekao je Safer. Neka od najvećih povećanja cijena u 2020. zabilježena su u ključnim Bordeaux apelacijama. Osim regiona Champagne i grand cru Burgundy, evo 10 drugih apelacioni grupa koje su među najskupljima u Francuskoj:

  • Pauillac: 2,8 miliona evra / ha, povećanje od 22%
  • Pomerol: 2,0 miliona, povećanje do 5%
  • Premier cru white Burgundy (Côte d'Or): 1,69 miliona evra, povećanje od 2%
  • St-Julien: 1,6 miliona evra, povećanje od 23%
  • Margaux: 1,5 miliona evra, povećanje od 15%
  • Côte-Rôtie: 1,15 miliona evra, stabilna cijena
  • Pessac-Léognan: 600.000 evra, povećanje 20% više
  • St-Estèphe: 550.000 evra, stabilna cijena
  • Châteauneuf-du-Pape: 450.000 evra, stabilna cijena
  • St-Emilion: 300.000 evra, povećanje od 3%

Odluka o kupovini

Međutim, postoji velika razlika u cijenama vinograda u Francuskoj. Cijene AOP vinograda su se više nego udvostručile od 1997. godine, ali su neke i dalje znatno ispod prosjeka. U departmanu Hérault (Languedoc), na primjer, vinogradarsko zemljište AOP koštalo je u prosjeku 17.500 evra po hektaru prošle godine, nivo 2019. godine. Cijene se mogu razlikovati za različite parcele, zavisno o njihovoj lokaciji i potencijalu kvaliteta.

Regija Provansa (Provence) je u posljednjih nekoliko godina doživjela priliv uglednih kupaca. Cijene mogu iznositi u prosjeku do 100.000 evra po hektaru za loze Côtes de Provence unutar prihvatljive udaljenosti od Azurne obale, ali vinogradi AOP -a na području Var bile su oko 60.000 evra po hektaru. Izvan AOP zona, cijene vinograda u Francuskoj u prosjeku su iznosile 14.500 evra po hektaru, rekao je Safer.

Vrijedi napomenuti da je kupovina vinograda samo jedan korak u snu o vinarstvu koji bi mogao uključivati znatne početne troškove. Naravno, prije donošenja bilo kakvih odluka potražite savjet stručnjaka.

Izvor: https://www.decanter.com/. Naslov orginala: How much does a French vineyard cost? Objavljeno: 30.07.2021. by Chris Mercer. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/hektar-vinove-loze-ugovara-se-po-zlatnoj-cijeni/ i https://ovinu.info/nove-sorte-vinove-loze-u-starim-francuskim-regionima/ i