Hrastovo bure – zašto se koristi u vinarstvu?

aroma vina degustacija okus vina podrumarstvo vinarstvo vino vinska kultura

Hrastovo bure. Jedna od najvažnijih stvari koje ljudi često žele znati o vinu je da li je vino odležalo u hrastovom buretu (barikirano) ili nije. Ali zašto se hrast tako slavno koristi u vinarstvu i što daje vinu?

Hrastovo bure

Oduvijek je postojala čvrsta veza između hrastovog bureta i vina. Od rimskog doba drvo hrasta cijenjeno je zbog svoje sposobnosti izrade jakih, vodootpornih buradi-savršenih za izradu, skladištenje i transport vina.

U današnje vrijeme, s drugim materijalima na raspolaganju, upotreba hrasta je izbor vinara, a ne nužnost. Koristi se za davanje posebnog mirisa i okusa vinu.

Kako se izrađuju bure?

Priča o tome kako se pravi bure počinje u šumama Evrope i Sjeverne Amerike, odakle potiče većina vrsta hrasta koji se koriste u proizvodnju vina. Drvo se reže na duge komade koji se zovu duge (daske), a zatim se ostavljaju da se osuše i stvrdnu. Izrada buradi težak je i specijalizovan posao, koji obavlja „bačvar“. Izazov bačvara je saviti tvrde, ravne duge u zaobljeno bure. Potrebno je mnogo toplote da bi duge bile savitljive.

Hrastovo bure

Novoizrađena hrastova burad nevjerovatno su skupa i često koštaju više od 1000 evra. Ali, mnogi vinari smatraju da je vrijedno cijene jer su okusi koje hrast daje vinu zaista nevjerovatni.

Kako hrastovina utiče na okus vina? Grijanje duga nagorijeva unutrašnjosti bureta, što stvara vrste zanimljivih okusa. Kad se napuni bure, vino će postupno poprimiti te arome. Vrijeme koje vino provodi u buretu varira od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Uopšteno govoreći, što više vremena vino provede u buretu to će poprimiti više hrastove arome. Najčešći okusi koje ćete pronaći su začini za pečenje, poput vanilije, cimeta i klinčića. Možda ćete čak osjetiti i zadivljujuću aromu dima koja dolazi od nagorijavanja i ugljenisanja duge tokom sklapanja bureta.

Primjeri vina odležalih u hrastovom buretu

Postoje mnoge vinske regije koje tradicionalno koriste dosta hrastovu burad u svom vinarstvu. Ali sa druge strane, postoje i regije u kojima je upotreba ove buradi prilično rijetka.

Ako volite začinjeno crveno vino, potražite vina iz regiona Rioja (Španija), gdje je upotreba hrastovog bureta vrlo tradicionalan dio kulture vinarstva. Ako na etiketi vidite riječi Crianza, Reserva ili Gran Reserva, možete očekivati prilično jake okuse hrasta. Ako cijenite okuse harstovog bureta u bijelim vinima, potražite bijela vina iz regiona Burgundy (Francuska). Lokaliteti poput Pouilly Fuissé i Meursault proizvode fantastična bijela vina odležala u hrastovom buretu koja su savršena za počastiti.

Glavni savjet: Provedite malo vremena čitajući etiketu ako niste sigurni hoće li vino biti iz hrastovog bureta. Vinar vam je možda dao trag riječima poput ‘odležalo u buretu’ ili ‘Reserva’, ili je možda ponudio opis na leđnoj etiketi kako bi istakao hrastov karakter vina, koristeći riječi poput ‘začinjeno’ (spicy) ili ‘nagorelo’ (toasty). Karakteristike hrastovine mogu biti izvrstan dodatak vinu, ali nisu pogodne za svačija nepca. Važno je napomenuti da hrast ne čini vino boljim, samo ga čini drugačijim. Ako više volite svoja vina bez hrastovih okusa, na raspolaganju vam je mnoštvo izvanrednih vina koja nikada nisu vidjela unutrašnjost bureta.

Izvor: https://www.wsetglobal.com/ . Naslov orginala: Why is oak used in winemaking? Objavljeno: 27.07.2021. by WSET Global. Prevod: Dargutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/termini-spanskih-vina/