Evropski grad vina 2023

Evropski grad vina 2023

region vino zabava

Evropski grad vina 2023. Najvažnija luzitanska vinska regija je u središtu mnogih inicijativa o vinu i vinskom turizmu, rasprava o njima biće održana 4. februara 2023. godine.

Evropski grad vina
Douro u Portugalu „Evropski grad vina 2023”

U 2023. godini, koja je tek počela, vino će, kao i uvijek, morati da se suoči sa brojnim izazovima. Doživjet će mnogo trenutaka i događaja koji će ga staviti u centar pažnje. Između ostalih, dogođaj koji će predstaviti jednu od istorijskih teritorija evropskog vina, i najznačajniji za Portugaliju, je Douro Valley. Iz vinograda doline Douro nastaju vina koja nose isto ime kao i dolina koja se proteže duž rijeke Douro. Tu je i čuveno vino Porto.

U 2023. godini 19 opština ovog područja okupljenih u CimDouro (Alijó, Armamar, Carrazeda de Ansiães, Freixo de Espada à Cinta, Lamego, Mesão Frio, Moimenta da Beira, Murça, Penedono, Peso da Régua, Sabrosa, Santa Marta de Penaguião, São João da Pesqueira, Taurokaçaoheira, Tauroacale Torre de Moncorvo, Vila Nova de Foz Coa i Vila Real), koji okupljaju 22.000 proizvođača vina, biće predstavleni kao „Evropski grad vina 2023“.

Evropski grad vina

To je ustanovljeno u Briselu u junu 2022. godine, na inicijativu Rećevin, the network European of the City of Wine. Pokrenuta incijativa “Douro – All Around Wine”, fokusirana na vino i vinski turizam, će biti predstavljena 4. februara na gala večeri u gradu Lamego.

*Međuopštinska zajednica Douro je udruženje opština sa višestrukim namjenama, kolektivna osoba vođena javnim pravom asocijativnog karaktera i teritorijalnog obima, konstituisana 15.01.2009. godine i pokriva 19 opština.

Izvor: https://winenews.it/it/. Naslov orginala: I 19 Comuni del Douro, in Portogallo sono la “Città Europea del vino 2023” (19 opština Douro, u Portugalu, su „Evropski grad vina 2023“). Objavljeno: 09.01.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:   

Zanimljivosti o lozi i vinu: Mamurluk je gnjev i osveta grožđa (Dorothy Parker)