Lisöra

Lisöra, sorta grožđa u planinama Piacenza

region sorta vino vinogradarstvo vinova loza

Lisöra je sorta grožđa koju su prije nekoliko desetina godina ponovo otkrili prof. Fregoni i njegovi saradnici u gornjoj Trebbia Valley između mjesta Cerignale i Corte Brugnatella. Zajedno sa drugim manje poznatim lozama uvrštena je u sortnu kolekciju u Azienda Vitivinicola Mossi, gdje je u sklopu projekta SalViBio i opisana.

To je loza srednje produktivnosti, sa izduženim i srednje kompaktnim grozdom, rano sazrijeva, ali sposobna da zadrži dobru konačnu kiselost i umjeren sadržaj šećera. To je jedna od rijetkih sorti grožđa koje se još uvijek nalaze u pokrajini Piacenza, iako u mješovitim vinogradima. Konkretno, u srcu Piacenza Apenina, u selu Salsominore di Ferriere u Val d'Avetu. Nekoliko proizvođača nastavlja uzgajati sortu Lisöra na malim parcelama zajedno sa drugim lokalnim grožđem.

Lisöra

DNK analize su otkrile njen sinonim sa sortom Gouais Blanc, čiji je biotip Lisöra koja je u dolinu Trebbia stigla nejasno kada, ali svakako prije modernog vinogradarstva. U stvari, sinonimi sorte Gouais Blanc se takođe uzgajaju u različitim područjima Pijemonta pod različitim imenima, ali uvijek duboko u Apeninskim ili alpskim dolinama.

Lisöra

To je aspekt koji potvrđuje istorijsku praksu uzgoja na velikim nadmorskim visinama sorte. Doista, u takvim uslovima sorta Lisöra pronalazi najpovoljnije pedo-klimatske uslove, pokazujući izuzetnu jabučnu kiselost i dajući tipičnu svježinu proizvedenim vinima.

Naslov Orginala: Lisöra, the grape variety of the mountains of Piacenza (Lisöra, sorta grožđa u planinama Piacenza). Izvor: http://www.salvibio.eu/en/ .Objavljeno: 20.02.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

18. Odgovor iz prethodnog posta: TačnoZajedničke karakteristike porodice sorti grožđa muskat su: cvjetne arome (citrusa, ljubičice, ruže) i arome grožđa, svježe breske i kruške). Skoro 200 sorti grožđa pripada ovoj grupi. Najveća karakteristika ove porodice su njene regionalne nijanse i okusi koji čine da svako grožđe porijeklom iz ove porodice bude popularna sorta vinove loze. Najpoznatije sorte su: Muscat blanc à Petits Grains, Muscat Ottonel, Muscat of Alexandria, Muscat Hamburg, itd, itd. 

19. U ovom postu: Tačno ili NetačnoOptimalna temperatura vrenja kod proizvodnje crvenih vina je temperatura između 15°C – 18°C?