Francuski paradoks

antiokisdanti hrana i vino polifenoli vino vinska kultura

Francuski paradoks, definicija – šta znači? To je krilatica koja se koristi za opisivanje odnosa visokog unosa hrane sa zasićenim masnim kiselinama i potrošnjom vina u Francuskoj. Konzumacija vina uz ovakvu hranu vodi do manje stope smrtnosti zbog koronarne bolesti srca (coronary heart disease – CHD).

Francuski paradoks

U većini zemalja, ishrana bogata zasićenim mastima dovodi do veće smrtnosti, a u Francuskoj ne Frazu su prvi put osmislili francuski epidemiolozi 1980-ih. Osnovna teorija je da redovna potrošnja crvenog vina u kombinaciji sa “francuskom prehranom” umanjuje CHD.

Objašnjenje – francuski paradoks

Francuski Paradoks protivrječi vjerovanju da ishrana bogata zasićenim mastima uzrokuje koronarnu bolest (CHD). Paradoks implicira: 1) ne postoji direktna veza između zasićenih masti i CHD; i 2) postoji element u francuskoj ishrani koji sprečava CHD.

Prve prednosti pokazuju studije završene u 40 zemalja. Studija utvrđuje indeks zasićenih masti (cholesterol-saturated fat index – CSI) i proučava vezu između CSI i CHD. Francuska je imala CSI od 24 na 1.000 kcal i CHD od 198, dok je, na primjer, Finska imala CSI od 26 na 1.000 kcal i CHD od 1.031. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da unos zasićenih masti u Francuskoj iznosi 16%, što bi trebalo značiti da su Francuzi izloženi visokom riziku od CHD, a nisu; zašto, središnje je pitanje francuskog Paradoksa.

Nizak CHD u Francuskoj pripisuje se ishrani i konzumaciji crvenog vina. U Francuskoj se obroci polako konzumiraju i kuvaju kod kuće. Ne konzumiraju se gazirana pića, izostavljaju grickalice, prerađena hrana i kalorična pića (smoothie). Minimalno se koristi hljeb, izbjegavaju se višestruki teški obroci, obilje šećera i nezdrava hrana. Pored toga, porcije su manje. Crveno vino igra značajnu ulogu; svi obroci su upareni sa vinom.Crveno vino ima različite karakteristike koje igraju važnu ulogu u probavi i metabolizmu masti, to su:

  • Flavonoidi: smanjuju osjetljivost ljudske plazme i LDL holesterola (low-density lipoprotein- lipoprotein male gustine) na lipidnu peroksidaciju.
  • Antioksidanti iz flavonoida (resveratrol i kvercetin): pomažu u sprečavanju nakupljanja masnih naslaga unutar zida arterija.
  • Procianidin: pomaže u snižavanju krvnog pritiska i uklanja zasićene masti.
  • HDL holesterol (high-density lipoprotein-lipoprotein velike gustine): pomaže u prenošenju LDL holesterola u jetru radi ponovne obrade ili izlučivanja.
  • Piceatannol: inhibira masne ćelije i sprečava ih da postanu naslage masti.

Video: Anti-Aging Secrets & The French Paradox/ https://www.youtube.com/watch?v=X_mYeWyHz6w

Izvor: https://www.winefrog.com/. Naslov orginala: French Paradox. Slika: https://nutritionfacts.org/. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/hrana-i-vino-kurs-postovanja-vina-u-sest-dijelova-5-dio/