Tannat

Tannat: Zašto piti vino ove sorte

ampelografija antiokisdanti grožđe okus vina sorta vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura zdravlje

Tannat. Sa svojim korijenima u Madiran-u (malo selo u jugozapadnoj Francuskoj), Tannat bi mogao biti sledeći Malbec. Zašto? Pa, ima više okusa od vina Cabernet Sauvignon, a vina sorte iz nadolazećeg Urugvaja su iznenađujuće pristupačna! Evo šta treba da znate.

Tannat

ZABAVNE ČINJENICE O VINU GROŽĐA SORTE TANNAT

  • 1. Tannat se prvi put pojavio na Wine Spectator's Top 100 vina godine u 2017. Na listi je bio broj 41 sa Bodega Garzon 2015 “Reserve” Tannat iz Urugvaja.
  • 2. Sorta ima dobru vrijednost! Odlična boca Tannat košta između 15 i 30 dolara.
  • 3. Tannat se reklamira kao jedno od “najzdravijih” vina crnog vinskog grožđa, zahvaljujući mnogo višim nivoima antioksidansa (poput resveratrola).
  • 4. Noviji klonovi sorte poboljšavaju ovo vino. Oni održavaju snagu, strukturu i složenost, ali poništavaju oštru kiselost i grubi profil voća.
Tannat

Kakav je okus vina Tannat?

Okusi vina variraju od crvenog do crnog voća sa pristojnom dozom crnog sladića, vanile, tamne čokolade, espressa i dima uz prepoznatljivu notu kardamoma i smeđih začina. Tipično, što više odležava u hrastovom buretu, to će vino imati više začinskog karaktera. Isto tako, što je više maceracije (vrijeme koje sok provede plivajući sa pokožicom grožđa), to će pigmenti boje i tanini biti intenzivniji u konačnom vinu.

Tannat

Francuski Tannat protiv Urugvajskog

FRANCUSKI TANNAT – MADIRAN

Okus: Francuski Tannat se lakše oslanja na arome crvenog voća, odnosno maline, čvršće hvatanje tanina i nepogrešivu snagu. Grožđe Tannat je pomalo kameleonsko i sija drugačije u zavisnosti od toga gde se uzgaja. Tradicionalno, Madiran Tannat je veliko vino, sa punim taninima i gorkom kiselinom. Iz tog razloga, često se miješa sa vinom Cabernet Sauvignon ili Cabernet Franc kako bi se ublažila oporost.

Ipak, francuski zakon zahtijeva najmanje 60% grožđa sorte u vinima sa oznakom “Madiran AOC”. Međutim, mnogi regionalni vinari odlučuju se za 100% Tannat jer vole te stvari. U zaključku, očekujte da francuski Tannat ima žestoke tanine, neprozirnu boju „crnog vina“, povišen nivo alkohola i dostojano čuvanje u podrumu. Pokušajte ga ostaviti jednu deceniju (ako možete čekati toliko!).

URUGVAJSKI TANNAT

Okus: U Urugvajskom vinu tanini su fleksibilniji i mekši, dok su profili voća uglavnom crno voće, poput kupine, crne trešnje i šljive. Vina pokazuju trajnu eleganciju.

Ipak, kratko krenite na jug Urugvaja i naći ćete Tannat u opuštenijem, kreativnom stilu. Namjerno pomiješan sa raznim sortama grožđa kako bi se omekšala njegova čvrsta struktura. Nije neobično pronaći urugvajski Tannat oženjen sa sortama Pinot Noir, Merlot ili Syrah u boci, gdje meki, sinergistički okusi voća pomažu ukrotiti Tannatove visokooktanske tanine. Zahvaljujući francuskim imigrantima koji su donijeli grožđe iz svog rodnog grada u Urugvaj kasnih 1800-ih. Sorta Tannat se lako uzgajala i od tada je postala dominantna sorta grožđa u zemlji, sa entuzijazmom predstavljajući više od trećine zasada u zemlji.

Cassoulet, sa svojim bogatim, mesnim okusima, pomoći će ugušiti Tannatove rigorozne tanine. Foto: Phillip Capper

 Preporuke za uparivanje vina sa hranom

S obzirom na čvrsto umotane tanine, Vino traži hranu koja će na stol donijeti srdačan par visokih proteina i masti. Zašto? Masti i proteini omekšavaju intenzivan, privlačan kvalitet visokih tanina. Srećni parovi govedine, kobasica, kasuleta, pečene jagnjetine, pačijeg konfita i raznih odležanih sireva (Roquefort ili Chaumes) rado će poslužiti za omekšavanje tanina i pojačavanje bogate vibracije same hrane.

Tannat
Tannat ima visoke antioksidanse! Međutim, to čini gorka i trpka vina bez posebne privlačnosti.

Tajne vinara pri prozvodnji vina

Vinari vole sortu Tannat jer ima debelu pokožicu:

  • 1. sortu je relativno lako uzgajati u različitim klimatskim uslovima (posebno sušnim)
  • 2. manja je vjerovatnoća da će sortu napasti štetočine, gljivice i plijesan u vinogradu
  • 3. sorta je manje podložna niskim temperaturnim varijacijama i strašnim mrazevima.

Naravno, može biti teško snaći se u podrumu jer je to tako veliko vino! Samo grožđe ima ekstra debelu pokožicu i veliki broj sjemenki (često 5 sjemenki po bobici umjesto standardnih 2-3). Ovi atributi doprinose čvrstim polifenolnim jedinjenjima u vinu.

Evo šta treba tražiti u bilješkama vinara da biste pronašli glatka, baršunasta vina ove sorte:

  • Odležavanje u hrastovom buretu – dok hrastovina uvodi drvene tanine, to omogućava stalan ulaz kiseonika u vino, što pomaže da okus vina bude glatkiji.
  • Mikrooksigenacija – (tzv. “microOX” ili “microbullage” na francuskom) – je proces uvođenja malih, sićušnih količina kiseonika tokom procesa proizvodnje vina kako bi se omekšala moćna struktura i učinilo da vino bude pristupačnije u mlađoj dobi.
  • Produženo odležavanje – jedna od prednosti odležavanja vina koje je izgrađeno da odleži (nosi visoke tanine i visoku kiselost) je da će se tanini vina vremenom sami razgraditi i omekšati.

Naslov orginala: Why You Want To Drink More Tannat Wine (Zašto želite piti više Tannat vina). Izvor: https://winefolly.com/. Tekst: Stacy Slinkard. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

Zanimljivosti o lozi i vinu: Trezvenjak je slaba osoba koja se predaje iskušenju da sebi uskrati zadovoljstvo (Ambrose Bierce)

Više pročitati na: