Mozak – kafa, vino i kanabis

alkohol vino zdravlje

Vino i kanabis. Šta, volite kafu, vino ili kanabis? Smješan, ali realan, pogled na mentalne efekte triju najogovaranijih supstanci na svijetu. Onaj koji pije kafu će objasniti suštinu obavljanja posla. Ljubitelj vina će vas oduševiti važnošću zdravlja i dugovječnosti. Korisnik kanabisa će veličati blagodati osjećaja sreće na normalnoj osnovi.

Kafa. Kofein u kafi ima hemijsku strukturu koja je veoma slična hemijskoj supstanci u našem mozgu koja se naziva adenozin, što nas čini pospanim. Dakle, kada pijemo kafu, kofein se veže za adenozin (pomisli na to kao na slagalice koje se uklapaju zajedno) čineći ga otpornim na vezivanje sa receptorima u našem mozgu. Osećamo se budnim! Što više kave pijemo, to više adenozina naše tijelo gradi do normalizacije.

Vino i kanabis

Vino. Alkohol u vinu je hemikalija koja stimuliše dio vašeg mozga koji se često naziva “primitivnim mozgom” (hipotalamus). Ovaj dio vašeg mozga kontrolirše naše “jednostavne” funkcije kao što su glad, temperature tijela, strah, majčinstvo (kod žena) i potreba za seksom. Dakle, ako se iznenada nađete gladni, znojni i neustrašivo željni fizičke pažnje … pa, možda je to razlog. Naravno, ako pijemo previše, alkohol je otrovan i naša tijela će se “ugasiti” da bi ga metaboliziralo.

Kanabis. THC u kanabisu je hemikalija koja deluje na sve hemijske poruke (neurotransmiteri) koje se šalju u vašem mozgu. Ukratko, to usporava sistem za razmjenu poruka vašeg mozga koji ima nekoliko efekata. Jedna od prednosti je što ostavlja vaš sistem nagrađivanja i motivacije (nuccleus accumbens), tako da ćete se osjećati euforično i pozitivno. S druge strane, možemo postati paranoični ili prezasiti, jer THC usporava našu sposobnost da damo dobre informacije centru za strah/glad u našem mozgu (hipotalamus).

Naslov orginala: Your Brain on Coffee, Wine, and Cannabis;  Izvor: https://winefolly.com/;  Objavljeno: 14.05.2018. by Madeline Puckette;  Prevod: Dragutin Mijatović