Najjužniji vinograd na Novom Zelandu – berba grožđa sorte Merlot

grožđe klima region sorta vinogradarstvo

Najjužniji vinograd na Novom Zelandu. Komšije, prijatelji, porodica i prijatelji porodice, oko 22 osobe su se odazvale pozivu kada je vlasnica vinograda Inge Diks uputila poziv za pomoć oko berbe grožđa sorte Merlot na Uskršnji petak.

Najjužniji vinograd na Novom Zelandu

Izvor: https://www.pinterest.se/pin/578501514610066934/

Thyme Hill Vineyard je jedini u regionu Central Otago koji uzgaja Merlot od berbe do flaširanja.  Generalni direktor Central Otago Wine Association Jake Tipler rekao je da neki drugi uzgajivači možda imaju ovu sortu vinove loze koju uzgajaju kako bi samo testirali njenu održivost.

“Merlot je varijanta toplije klime koji ovdje obično ne bi dobro rastao, ali ovo je bila vrlo vruća sezona”, rekao je. Gospođa Diks je naslijedila sortu kada je kupila vinograd prije 10 godina, jer ih je zasadio bivši vlasnik John Kelly 1993. godine, rekla je. “Mislim da je samo želio učiniti nešto drugačije. 90-ih se nije znalo da će Pinot Noir biti velika stvar za Central Otago.”

Najjužniji vinograd na Novom Zelandu

Izvor: https://www.bkwine.com/features/grape-varieties/merlot-profile/

Najjužniji vinograd na Novom Zelandu

Gospodin Kelly je dobro odabrao lokaciju Thyme Hill u Letts Gully. Glavna padina vinograda bila je visoka, na padini okrenutoj prema sjeveru. Inače bila je nekoliko stepeni toplija nego u njenom domu na donjoj strani brda, rekla je gospođa Diks. Budući da je nagib bio prilično strm, mraz je imao tendenciju da se jednostavno “otkotrlja” sa čokota vinove loze, štedeći vrijeme i trud u borbi protiv mraza.

Merlot je takođe imao veću otpornost na bolesti, rekla je ona. Njegovi rastresitiji grozdovi značili su manju vjerovatnoću pojave botritisa. Deblja pokožica bobica sorte Merlot čini i pepelnicu manje vjerovatnom.

Najjužniji vinograd na Novom Zelandu

Izvor: https://www.odt.co.nz/regions/central-otago/nzs-most-southern-merlot-vineyard-harvest

Ta strma padina značila je da su berači u petak nosili pune kante grožđa niz redove do kanti u podnožju bloka. Mikroklima je učinila da je na otvorenom među zlatnim i crvenim jesenima ovog kraja za one koji su došli bio topao dan da pomognu u berbi.

Izvor: https://www.odt.co.nz/. Naslov orginala: NZ's most southern Merlot vineyard in harvest (Najjužniji Merlot vinograd na Novom Zelandu u berbi). Objavljeno: 24.04.2022. Pripremio: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je zanati-ako niste znali? Najpoznatije tlo Novog Zelanda, greywacke je blatno siva, tvrda, izlomljena, deformisana zaostala stijena koja nastaje raspadanjem pješčara. Greywacke tla imaju nevjerovatnu etiologiju. Nastaju dok voda iz velikih rijeka kaskadno slijeva niz strane kontinentalnih pojaseva, stvarajući zamućene struje i podmorske lavine. Generisana energija juri duž dna okeana mnogo milja, formirajući lepezasta korita pješčanih sedimenata. Tokom vremena, ove naslage su zatrpane blatom i stvrdnule, formirajući Greywacke. Greywacke na Novom Zelandu je uglavnom mezozojske starosti i čini većinu stijena koje čine kičmu Južnih Alpa. Greywacke je takođe glavna stijena kalifornijske obale Sonoma (Sonoma Coast).