Termini vinske industrije

Termini vinske industrije

degustacija okus vina terroir vinarstvo vino

Termini vinske industrije. Vinski somelijeri i prodavači mogu biti krivi što koriste određeni jezik kada opisuju vina koja prije mogu ponuditi zabunu nego jasnoću za žednog potrošača. Iako su ove fraze možda poznate iskusnim profesionalcima u industriji, one ostavljaju mnogo toga da se objasni običnim vinopijama koji samo žele da znaju šta dobijaju u svojoj čaši. Ovdje otkrivamo skriveno značenje iza sedam uobičajenih zagonetnih vinskih termina.

Complex/Kompleks

Kompleksnost se odnosi na raznolikost različitih aroma i okusa koji su izraženi u vinu i kako oni međusobno djeluju. Ako možete nabrojati širok raspon različitih karakteristika okusa prilikom probanja vina, bilo da se radi o voću, cvijeću, puteru ili začinima, i otkrijte da se svi dobro uklapaju jedno sa drugim. U tom slučaju se kaže da vino ima kompleksnost, koja se često povezuje sa kvalitetom.

Corked/Mana plutanog čepa

Suprotno tome kako zvuči, to ne znači da vino fizički ima čep. Koristi se za označavanje određene greške vina koja uzrokuje da vino miriše na plijesan ili vlažan karton i potiskuje njegovu voćnu aromu. Najznačajnije jedinjenje odgovorno za aromu, poznato kao TCA, obično se prenosi u vino preko čepa, pa otuda i naziv „pljesnivo” ili „mana od plute”.

Termini vinske industrije

Full-bodied/Punog tijela – Termini vinske industrije

Pojam koji se često razbacuje uz malo dodatnog objašnjenja, malo je teško definisati. „Tijelo“ opisuje kako se vino osjeća u ustima. Ako mislite da je voda lagana, a krema puna, ovo će vam dati dobru osnovu za poređenje. Visokokisela vina proizvedena od grožđa sorte Sauvignon Blanc ili Pinot Noir obično su na svjetlijoj strani, dok se vina Chardonnay tople klime ili ‘velika’ crvena poput vina Cabernet Sauvignon obično opisuju kao puna. Alkohol, tanin i intenzitet okusa doprinose osjećaju tijela, dok visoki nivoi kiselosti mogu učiniti da vino djeluje laganije.

First growth/Prvi rast

Ovo se koristi za upućivanje na najbolje rangirane dvorce u region Bordeaux, prema njihovim različitim klasifikacijama. U pod-regiji Medoc, naprimjer, ‘prvi rast’ se odnosi na jedan od pet najboljih dvoraca rangiranih prema klasifikaciji koja se dogodila još 1855. godine. Ova vina se ponekad nazivaju francuskim izrazom ‘Premier Cru’. Važno je ne brkati ovo sa izrazom ‘premier cru’ u regionu Burgundy, koji se koristi za označavanje zemljišta, a ne određenog proizvođača.

Iako su ove fraze možda poznate iskusnim profesionalcima u industriji, one ostavljaju mnogo toga da se objasne običnim vinopijama koji samo žele da znaju šta dobijaju u čaši.

Termini vinske industrije

Grand vin/Odlično vino

Ovo je francuski izraz koji se često koristi na etiketi boce vina kako bi označio da proizvođač vjeruje da je to najbolje vino koje proizvodi. Iako je to možda fantastično vino, sama fraza je neregulisana i ne daje garanciju da će se ‘grand/veliko’ izjednačiti sa ‘odlično’ ili čak ‘dobro’, ali ipak može doći sa višom cijenom.

Natural wine/prirodno vino Termini vinske industrije

Iako ne postoji striktna definicija za pojam, ovo se općenito koristi za opisivanje vina koja su imala malu ili nikakvu intervenciju u smislu hemikalija koje je napravio čovjek. Vinogradi se obično uzgajaju održivo, organski ili biodinamički, koristeći prirodne tretmane i đubriva. Grožđe se često bere ručno, a vina fermentišu divljim kvascem, bez dodataka i minimalnih dodataka sumpor-dioksida. Često se samo lagano filtriraju prije flaširanja. Vina često imaju uočljive arome kvasca i mogu izgledati pomalo mutno u čaši.

Tanini

Tanini su ono što jak crn čaj čini gorkim okusom. Potiču iz pokožice grožđa i njihovo prisustvo u vinu zavisi o količini/dužini kontakta sa pokožicom grožđa tokom proizvodnje vina.

Terroir

Vjerovatno najkomplikovaniji termin za objašnjenje jer uzima u obzir mnogo različitih faktora. „Terroir“ se odnosi na prirodno okruženje u kojem je grožđe uzgajano. Obuhvata sve što čini jedinstvenu lokaciju, uključujući klimu, tlo i topografiju. Svi oni igraju vitalnu ulogu u određivanju konačnog okusa i kvaliteta vina koje se proizvodi. Ali ono što je najbolje za jednu regiju možda nije idealno za drugu.

Termini vinske industrije

Naslov orginala: Busting wine industry jargon (Razbijanje termina (žargona) vinske industrije). Izvor: https://www.wsetglobal.com/. Tekst: WSET Global. Objavljeno: 27.09.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

Zabavni vinski citati: Bilo kako bilo, istina je da se loza, grožđe i vino, sreće gotovo u svim zemljama i na svim meridijanima, a doživljaj uz vino postaje životni stil.